Напишете дума/думи за търсене

Видове стомашно-чревни разстройства през лятото

Стомашно-чревните инфекциозни заболявания се срещат по всяко време на годината, но през лятото зачестяват. Причините са и екологични и социални.

Високите летни температури, изобилието на мухи и други насекоми, струпването на много хора в курортите, лошата хигиена, проблемите с канализацията и водоснабдяването са все фактори, които благоприятстват появата на стомашно-чревните инфекции. Важен момент е и консумацията на пресни храни особено плодове и зеленчуци, неизмити добре, или пък месо и месни продукти, консумирани без термична обработка.

Най-честите летни стомашно-чревни инфекции са хранителните отравяния, дизентерията и колиентеритите.

Стафилококови хранителни отравяния предизвикват обикновено продукти, заразени с болестотворни причинители и техните токсини - стафилококи и салмонели. Те настъпват след консумация на пасти, еклери, торти, ако са били в контакт с болен или здрав носител на стафилококи. След много къс инкубационен период - от 30 минути до 6 часа след консумацията на заразената храна, започват остри болки в стомашната област, гадене, повръщане.
Често тези оплаквания са съпроводени с разстройство и повишена температура.

Салмонелните хранителни отравяния са възможни при консумация на яйца или пък храни, приготвени със сурови яйца.

Друг източник на зараза са полусурови и недопечени меса - кюфтета, кебапчета, салами. След около 6 до 12 часа пациентът вдига висока температура, втриса го, появяват се болки по целия корем, гадене, обилно повръщане и разстройство. Загубата на течности води до обезводняване на организма на болния особено ако пациентът е малко дете или възрастен човек.

Разпространено лятно заболяване е дизентерията. Заразяването става при пряк контакт. Лошата лична или обществена хигиена и консумацията на заразени хранителни продукти и вода също може да причинят дизентерия, или болестта на мръсните ръце. Не по-малко опасни са и плодовете и зеленчуците, поливани с канални води. Мухите са пасивни разпространители на заразата.

Болният постепенно вдига температура, оплаква се от присвиващи болки в корема. Фекалиите са редки и примесени със слуз и кръв. До обезводняване се стига по-рядко, но при нелекуване може да се развие хронична дизентерия.

Колиентеритите са често стомашно-чревно инфекциозно заболяване през топлите месеци. От него страдат по-често децата и особено кърмачетата. Причиняват се от определен вид чревни бактерии. Разпространяват се както при дизентерията. Тази болест се среща често в детските градини и детските болници.
Заразата протича с повишена температура, отказ от храна, увредено общо състояние, гадене, повръщане и разстройство. Изхожданията са кашави с жълтеникав цвят и примеси на слуз. Бързо се развива и тежко обезводняване на кърмачетата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X