Напишете дума/думи за търсене

6 неща, които се случват с тялото, ако пием всяка сутрин сок от целина

Целината е с много високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити.

Освен това е пълна с витамини, минерали и други питателности и сокът от нея не е просто напитка, а е суперздравословно допълнение към хранителния ни режим.

Сокът от целина е с много ниско съдържание на захар и калории и за разлика от други плодови и зеленчукови сокове. Една чаша има по-малко захар и калории от един средно голям морков.

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е с високо съдържание на витамин А, а той играе критична роля за зрението. Той предпазва очната повърхност от бактерии и вируси. Помага също за предотвратяването на развитие на проблеми със зрението, свързани с възрастта като катаракта.

2. Намалява риска от рак

Целината съдържа лутеолин, за който се твърди, че отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение. Това растение се използва в китайската медицина като антираково средство от древни времена.

3. Неутрализира киселата храна

Целината е с високо съдържание на елементи като желязо, магнезий и натрий, които са виновни за силните алкализиращи свойства на сока от нея. С други думи, тя може да неутрализира киселите храни, поддържайки здравословен баланс на pH в тялото. Консумацията на твърде много кисела храна може да доведе до всякакви здравословни проблеми като влошаване състоянието на костите, камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб и сърцето.

4. Регулира баланса на течностите

Тя е с високо съдържание на калий, който играе значителна роля в много процеси в тялото. Учените смятат, че калият е третият най-важен минерал за доброто функциониране на организма. Ние сме изградени от около 60% вода и 40% от тази вода се намира в клетките, докато останалата е в гръбначната течност, кръвта и между клетките. Нивото на вода в организма се влияе от концентрацията на електролити. Калият е водноразтворим и се явява положително зареден електролит, регулиращ нивото на водата вътре в клетките.

5. Предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се превръща в сериозен здравословен проблем за съвременния свят. Изчислено е, че до 2030 г. повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените начини да се предотврати появата му. Тя съдържа много витамин К, който подобрява чувствителността ни към инсулин.

6. Богата на фолиева киселина

Фолатът, известен още като фолиева киселина, е един от витамините от В-групата и е важен елемент за червените и белите кръвни клетки в костния мозък. Играе важна роля за превръщането на въглехидратите в енергия, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолат, което е над 36% от препоръчителния прием за мъже и жени и 29% за бременни и кърмещи жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X