Напишете дума/думи за търсене

Меню за превенция на високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е причина за редица застрашаващи живота заболявания. Промяната в менюто е добър начин да се предпазите. За целта на първо място е необходимо да спрете да солите обилно ястията. Отказът от сол обаче все още не е гаранция, че сърцето и кръвоносните съдове са в безопасност.

Наред с намаляването на солта, лекарите препоръчват консумация на много плодове и зеленчуци – в тях има достатъчно натурални соли. Ако храната ви се струва безвкусна без сол, наблягайте на билките и подправките: чесън, хрян, магданоз, копър, кориандър. Когато варите зеленчуци, не подсолявайте водата, а и добавяйте лимонов сок и подправки.

Старайте се да консумирате поне две вегетариански ястия дневно, тъй като при този тип храна нивото на холестерол е съвсем ниско. Според някои данни строгото веганско меню само за две седмици понижава със 37 мм долната граница и с 13 мм горната граница, като теглото се намалява с около 7 кг. Консумирайте месо не повече от 2 порции по 100 г дневно. Опитайте се да намалите до минимум или да спрете консумацията на червено месо. За десерт предпочитайте ядки (не повече от 200 г седмично), сухи или свежи плодове. Може да пиете до 1,5–2 л вода дневно, но е важно тя да не се задържа в организма.

Наблягайте на следните продукти: цвекло, зеле, моркови, ряпа, тиквички, домати, краставици, зеленолистни, целина; диня, пъпеш, киви, манго, авокадо, банани, цитрусови плодове, грозде, ягоди, череши, сухи плодове; обезмаслени млечни и киселомлечни продукти; ядки, семки, бобови храни; каши, пълнозърнест хляб; немазни риби; сок от нар, моркови, портокали, боровинки; какао и черен шоколад (минимум 70%).

Откажете се от свинското месо, пилешкото с кожа, колбасите и надениците, месните консерви, субпродуктите, мазната риба, пушените, солени и мазни продукти, мазните сирена. Премахнете от менюто си сладкишите, солените и мариновани зеленчуци, кетчупа, мазните сосове. Кафето, сладките газирани напитки и алкохолът също са неподходящи, тъй като пречат на усвояването на калия. Хранете се 4 пъти дневно по едно и също време и вечеряйте не по-късно от 1,5 часа преди лягане.

Супа от цвекло

40 мин

2 порции

Необходими продукти:

4 глави цвекло

1 глава лук

2 скилидки чесън

4 стръка целина

1,5–2 с.л. настърган джинджифил (може да го замените с 1 ч.л. джинджифил на прах)

1 ч.л. кориандър

1–2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Запечете цвеклото или го сварете с 1 ч.л. оцет. Нарежете на ситно лука и целината и ги задушете в растителна мазнина, заедно с джинджифила, кориандъра и чесъна на ситно за 5–7 мин.

2. Сложете всички продукти в блендер и пасирайте. Ако сместа е твърде гъста, добавете от бульона, в който се е варило цвеклото (или вода).

3. Преместете супата в тенджера и сложете на котлона. След като заври, намалете огъня и гответе 5–7 мин. Оставете да изстине за 10–15 мин, поръсете с магданоз на ситно и сервирайте.

Лазаня със сьомга и спанак

60 мин

4 порции

Необходими продукти:

10 кори за лазаня

50 г настърган кашкавал

250 г филе от сьомга

250 г грах

320 г извара

1 връзка копър

3 стръка босилек

сока от ? лимон

зехтин

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200°С. Намаслете форма за печене. Нарежете филето от сьомга на тънки ивици. Измийте, подсушете и нарежете копъра и босилека на ситно. Отцедете граха, ако е от консерва.

2. Разбъркайте добре изварата с вилица. Добавете копъра и босилека и лимоновия сок и разбъркайте отново. Посолете съвсем леко.

3. Накиснете корите за лазаня в гореща вода за 3–4 мин. Оставете настрани водата (ще ви е необходима по-късно) и залейте корите със студена вода.

4. Поставете 2–3 листа лазаня във формата за печене, така, че да покрият дъното. Изсипете 2–3 с.л. от водата, в която са киснали корите. След това разположете равномерно 1/3 от рибното филе, отгоре – от изварата, а над нея – поръсете от граха.

5. Отгоре разположете кори и повторете с плънка. Завършете с пласт кори. Ако плънката ви се струва суха, може на всеки пласт да добавяте по 2–3 с.л. от водата, в която са киснали корите.

6. След последния слой кори поръсете с кашкавал и напръскайте с вода. Печете 15–20 мин. Поднесете лазанята топла.

Овесено-ръжен кекс със сухи плодове и ядки

55 мин

6 порции

Необходими продукти:

80 г ръжено брашно

140 г смлени овесени ядки или овесено брашно

350 г кисело мляко

20 г мед

160 банани

270 г ябълки

80 г смес от орехи и стафиди

125 г сушени смокини или сини сливи

2 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

1. Смесете ръженото и овесеното брашно с бакпулвера, добавете киселото мляко и меда и разбъркайте. Намачкайте банана с вилица и добавете към тестото. Прибавете ябълките, нарязани на малки кубчета.

2. Прибавете към тестото натрошените орехи, стафидите и нарязаните смокини (или сливи) и разбъркайте. Изсипете сместа във форма, застлана с хартия за печене.

3. Печете кекса в предварително загрята на 170°С фурна за 45–50 мин.

За още полезни съвети и вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X