Напишете дума/думи за търсене

Родителски фрази, които може да навредят на детето

Избягвайте: „Засрами се!“

Опитайте: „Нещото, което направи, ме разстройва, защото...“

Детето ви може все още да е твърде малко, за да разбере какво всъщност представлява срамът. Тази празна фраза не дава на детето никаква представа защо нещото, което то прави, е погрешно. Срамът може да направи някои деца по-агресивни. Опитайте се да обясните на детето си какво не е наред в неговото поведение и как да го избегне в бъдеще.

Избягвайте: „Не плачи!“

Опитайте: „Какво се случи?“, или „Какво те разстрои?“

Плачът е напълно нормален, дори ако причината, заради която детето ви плаче, не ви се струва толкова важна. Като казвате: „Не плачи!“, вие омаловажавате чувствата на детето си и това може да го накара да почувства, че емоциите му не са важни. Вместо това му покажете, че искате да помогнете.

Избягвайте: „Няма от какво да се страхуваш!“

Опитайте: „Виждам, че се страхуваш, но аз съм тук.“

Няма как първата фраза да утеши детето ви, ако то вече се страхува. Освен това тя изпраща на хлапето съобщение, че чувствата му не са важни. Вместо това бъдете съпричастни с чувствата на вашето дете и обсъдете страха и причината за него.

Избягвайте: „Защото така казах!“

Опитайте: „Време е да изключиш телевизора и да започнеш да си пишеш домашното.“

Първата фраза не дава на детето ви представа защо трябва да спре или да започне да прави нещо, което искате. Вместо това може да го накара да се чувства така все едно няма никакви права. Опитайте да дадете прости и разбираеми инструкции и накратко обяснете причините, които стоят зад думите ви.

Избягвайте: „Когато бях на твоята възраст, без проблем можех да правя това.“

Опитайте: „Нека те науча как да го правиш.“

Всички деца се развиват по различен начин и сравняването на вашето дете с другите или с вас самите не е най-добрата идея. Вместо това се опитайте да научите детето си как да прави нещо, което все още не може.

Избягвайте: „Разочарован съм от теб!“

Опитайте: „Нещото, което направи, ме разстройва, защото...“

Фразата „разочарован съм от теб“ може да накара детето да се почувства така сякаш не отговаря на вашите очаквания. Опитайте се да обясните как действията му наистина ви карат да се чувствате, без да използвате думите „разочарован“.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X