Напишете дума/думи за търсене

Здравословни храни и напитки, с които не бива да прекаляваме

Откакто Средиземноморската диета се доказа като една от по-здравословните, хората започнаха да осъзнават колко много храна е свързана със здравето. Въпреки това увеличаването на консумацията на един-единствен продукт, било той и суперхрана, не може да предложи всички хранителни и здравословни ползи от балансираната диета.

Какво се случва, ако предозираме със здравословни храни?

1. Моркови
Морковите са богати на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Такова нещо като излишък от витамин А не съществува, защото организмът преобразува бета-каротина във витамин А според нуждите си. За съжаление, излишъкът от бета-каротин в тялото може да причини каротенемия - заболяване, което дава на кожата жълтеникав цвят. Той постепенно изчезва, тъй като каротинът се преработва и не причинява никаква вреда.

2. Комбуча
Китайската чаена гъба, завладяла хранителните навици на много млади хора по света, има ползи за храносмилането и увеличава броя на добрите чревните бактерии. Въпреки това тя съдържа съединение, наречено FODMAP - страничен продукт от ферментация на дрожди, който, ако се консумира в големи количества, може да причини подуване на корема и храносмилателен дистрес.

3. Вода
Твърде много вода може да създаде електролитен дисбаланс, намалявайки драстично нивата на натрий, тъй като бъбреците няма да успяват да го обработват. Ако тотално прекалявате с приема на тази течност, може да се натрупа вода в мозъка, от което той се подува. Това води до повишаване на налягането в черепа, тъй като човешките черепи нямат разтеглива способност.
Въпреки че са много редки, и двата случая са наблюдавани при спортисти, които имат натрапчива нужда от рехидратиране след продължителна тренировка, и при хора с бъбречни проблеми.

4. Авокадо
Авокадото е пълно с фибри и много витамини. Помага за понижаване на лошия холестерол (LDL) и поддържа здравето на клетките благодарение на високото си съдържание на мононаситени мазнини. Въпреки това мазнините са си мазнини. Едно авокадо съдържа 240 калории, което е около 10% -20% от идеалния прием на калории на човек и приемането на твърде много калории може да доведе до проблеми със запушването на артериите. Придържайте се към половин или 1 авокадо на ден, ако го консумирате сурово.

5. Цвекло
Цвеклото е чудесен източник на витамини и минерали. Освен това съдържа много азотни оксиди, които тялото превръща в нитрати, помагайки за понижаване на кръвното налягане. От своя страна, те се превръщат в нитрозамини, които се намират и в месото, а това може да увеличи шансовете за развитие на болести. Поради това може би е най-добре да избягвате комбинирането на цвекло и червено месо.

6. Водорасли
Водораслите са рядък пример за неживотински продукт, богат на витамин В12, което го прави чудесен заместител на месото във вегански и вегетариански диети. Те ес спрягат и за суперхрана, която може да ви помогне да отслабнете поради съдържанието на йод и богатото съдържание на фибри. Но високият прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори покачване на тегло. Морските водорасли също могат да съдържат големи количества тежки метали.

7. Соя и нейните производни
Соевите храни са богати на хранителни вещества, включително витамин В, фибри, калий, магнезий и висококачествен протеин, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе само.
Но ако наскоро сте променили диетата си поради проблеми с щитовидната жлеза, внимавайте - соята може да попречи на хормонални лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм при жените.

8. Чиа
Въпреки че семената от чиа са коронавани като суперхрана поради високото си съдържание на омега-3, досега не са открити доказателства за техните ползи за здравето, по-специално по отношение на сърдечносъдовите заболявания. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в семената чиа, са по-трудни за усвояване от тези, които се намират в сьомгата. Затова ще трябва да изядете около 100 г семена от чиа, за да погълнете точно толкова количество омега-3, колкото бихте усвоили с рибата. Ето и уловката: 100 г семена от чиа съдържат около 500 калории, което е приблизителното количество, което си набавяте от хамбургер, приготвен във веригите за бързо хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X