Напишете дума/думи за търсене

Авторката на “Хари Потър” с техники за дишане, излекували я от коронавирус

Авторката на една от най-успешните фентъзи поредици през последните години - тази за Хари Потър, се зае с необичайна задача. Джоан Роулинг използва световната си популярност, за да рекламира техника, която помага при затруднено дишане, каквото получават повечето болни от коронавирус. С нея ни запознават колегите от "24 часа".

Британската писателка съобщи в туитър, че в продължение на две седмици е имала всички симптоми на болестта, но е успяла да оздравее, без да постъпва в болница и да ѝ бъде правен тест за COVID-19. Доверила се е на съветите на своя съпруг Нийл Мъри, който е лекар, но всъщност основното нещо, което много ѝ е помогнало, са дихателни упражнения, показани от друг доктор.

“Наистина се възстанових напълно и искам да споделя техника, препоръчана от лекари, която не струва нищо и няма неприятни странични ефекти, но може да помогне на вас и вашите близки”, написа Роулинг в мрежата.

Споделеното от нея видео бе гледано близо три милиона пъти за пет дни и коментирано от хиляди.На него доктор Сарфарз Мънши от Кралската болница в Ромфорд и Сю Елиът, която е ръководител на медицинските сестри в здравното заведение, обясняват как заразените с коронавирус могат да облекчат своето състояние. “Когато имаш инфекция, е много важно да вкараш свеж въздух до дъното на дробовете си. Освен това не бива да лежите по гръб, защото това затваря по-малките дихателни пътища и може да доведе до пневмония”, обяснява Мънши.

Предлаганата от него техника предвижда да се правят пет дълбоки вдишвания, като на всяко задържате дъха си за пет секунди. На шестото изкашляте мощно, като покривате устата с ръка.

Необходимо е да направите две такива серии, след което лягате по корем с възглавница пред лицето и в продължение на 10 минути дишате спокойно, но по-дълбоко. Трябва да усещате, че белите ви дробове опират в гърба, а не в гръдния кош, казва доктор Мънши. Той подчертава, че това е добре да се прави и дори да не си заразен, за трениране на белите дробове.

Видеото му е приветствано от доста хора, които казват, че са използвали такива техники, за да разрешават свои здравни проблеми. “Преди време, когато бях в болница, ме накараха да правя подобно нещо, за да избегна пневмония след тежки операции. Имах устройство, което ми помагаше, но концепцията е същата”, пише Сийв.

Розмари, която от години има проблеми с тежка асма, споделя, че само поемането на въздух по този начин може да осигури приток на кислород чак до дъното на белите дробове, когато имаш затруднено дишане.

Мъж споделя, че негов възрастен познат с коронавирус е избегнал поставянето на апарат за обдишване, след като още при появата на първите симптоми е започнал да прилага такава дихателна техника по съвет на лекар.

След големия интерес към споделеното от Роулинг видео доктор Мънши беше интервюиран и от редица медии. Пред “Таймс” той обясни, че съветите му не са за всеки и ако човек има симптоми на коронавирус, трябва да потърси лекарска помощ, а не да разчита единствено на тях. Той също така уточни, че бременните могат да навредят на бебето си, ако лежат по корем.

От британската Асоциация на специализираните физиотерапевти в дихателната помощ коментираха, че кашлицата при коронавирус обикновено е суха, така че серии от дълбоки вдишвания и изкашляне едва ли ще помогнат. Нейните експерти съветват болните, които искат да използват такива техники за подпомагане на белите си дробове, да дишат през носа, а не през устата, както е във видеото. “Вдишването през носа затопля и овлажнява въздуха и поради това е по-малко вероятно да влоши кашлицата. Също така е важно да направите само 3-4 дълбоки вдишвания, след което да си почините, за да не се задъхате. Ако имате дразнеща, неконтролируема кашлица, опитайте се да я овладеете, като преглъщате. Пийте няколко глътки вода и вдишвайте, докато кашляте”, посочват от асоциацията.

Упражненията за дълбоко вдишване не се препоръчват от дихателните физиотерапевти за хора, които вече имат белодробни заболявания, тъй като могат да влошат тяхното състояние. Според тях лежането по корем помага на хора, чиито заболявания са в много по-напреднал стадий. Има обаче редица други пози на тялото, които могат да помогнат при задъхване. Например може да повдигнете тялото си на възглавници или да се навеждате напред, като се държите за гърба на стол.

“Упражненията за дълбоко вдишване могат да помогнат за разширяване на белите дробове, след като инфекцията е отминала, също както и внимателно връщането към физически упражнения”, обясняват от асоциацията.

В друго свое послание Джоан Роулинг критикува вълната от напътствия как в самоизолация да останем високо продуктивни. “Ако сте коуч и считате за неудачници всички, които не усвояват нов навик или не разработват нов бранд, докато са под карантина, спрете се! Хората могат да си имат проблеми, за които нищо не знаете. Понякога простото преживяване е повече от достатъчно”, пише създателката на Хари Потър. Преди да стане световноизвестна с поредицата си за малкия магьосник, тя е имала много труден период. Дълго време е трябвало да отглежда сама първата си дъщеря със социални помощи, след като се развежда.

“Когато наричате хората лентяи и ги обвинявате в отсъствие на мотивация, ако ежедневно не създават шедьоври, това в никакъв случай не ги вдъхновява”, посочва Роулинг. Според нея тъгата и меланхолията не са слабост, а нормална реакция на хората по време на трудности и опасности. За да разведри ежедневието на децата по време на карантината, тя пусна безплатен достъп до аудио- и електронен вариант на книгата си “Хари Потър и Философският камък” на пет езика.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Имайте светли празници и нека съхраним живота на нас и на близките ни!

Джоан Роулинг със съпруга си
Джоан Роулинг със съпруга си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X