Напишете дума/думи за търсене

Най-простото, което може да направим при болки в кръста

Болката в гърба е нещо, от което страдат все повече хора. Животът ни приковава пред компютрите и след очите, първото, което страда, е гърбът. Ако имате болки, е най-добре да ви види лекар. А ето и нещата, които може да направите на първо време сами, за да подобрите състоянието си.

Останете активни
Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да продължите да се движите и да продължите с нормалните си дейности, доколкото е възможно.
При болки в гърба и кръста ние имаме желание да поседнем, да полегнем и да си почиваме повече, но всъщност това е противопоказно.

Упражнения за гръб и стречинг
Простите упражнения за гърба и разтяганията могат силно да повлияят на болката. Някои от тях са наистина елементарни и изискват по няколко минути на ден.

Най-обикновеният преден планк заздравява мускулите на гърба и кръста. Вижте видеото с едни от най-елементарните, но ефективни упражнения при болки в кръста.

Дейности като ходене, плуване, йога и пилатес са чудесен избор също.

Компреси
Студените компреси доказано помагат на болката, но този ефект е по-скоро краткотраен. Опитайте с контрастни компреси – топъл и студен.
Може за студения да пробвате с лед, увит в кърпа, или пък пакет замразени зеленчуци, а за топлия – бутилка с топла вода.

А понякога лечението е в това да не се самолекувате. Има средства, които са много популярни за лечение на болки в гърба, но всъщност може да бъдат вредни и опасни за вас. Сред тях са:

колани, корсети, някои ортопедични стелки и обувкиизползването на тежести, въжета и други за прилагане на сила върху тъканите около гръбначния стълбакупунктура - лечение, при което се поставят фини игли в различни точки на тялото и др.

За всяко от тези средства първо се консултирайте със специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X