Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с досадните роднини

Досадни роднини са част от живота, въпреки че те могат да бъдат досадни по различни начини. Да се разбирате с тях означава на първо място да разберете, че не е нужно да им вярвате, да им реагирате и изобщо да се съгласявате с тях. Просто трябва да се научите да ги приемате и да не ви въздействат.

Не чувствайте вина, че не ви е приятно около тях. Точно обратното – избягвайте да се виждате.
Ако това е невъзможно, правете така, че да се засичате възможно най-рядко.

Когато ги срещате, предварително се настройвайте, че няма да се влияете от тях. Вероятно ви говорят неща, които не искате да чувате, тормозят ви по теми, които избягвате, или просто са твърде любопитни и си врат носа там, където ви е непприятно да ги допускате. Представяйте си, че спускате кепенци пред очите си. В името на собственито си спокойствие и здраве, вие имате право да игнорирате всичките им нападки или любопитни очи, насочени към вас.

Отново повтаряме – никакво чувство за вина. Това, че са ваши роднини, не им дава право да ви карат да се чувствате зле. Игнорирайте ги по всички начини, в които се чувствате силни.

Изолирайте се от тях и не се свенете да им показвате, че ги избягвате. Може дори да си сложите слушалки. Всички методи са позволени, когато трябва да запазите психическото си здраве. Излъжете, че говорите по работа, че ви боли глава, че ще им се обадите да поговорите друг път.

Намерете си социален буфер. Това е човек, който може да се справи с тях и да поеме удара от тяхното любопитство или пък натякване, без да му пука. Ще се изненадате, но много често децата са такива буфери. Защото на тях наистина не им пука. Използвайте спокойно детето си да ви отърве от досадната леля или досадния братовчед.

Измислете си предварително отговорите на някои досадни въпроси. Ако успеете да накарате роднината си да се почувства неудобно, ще е голям успех за вас, защото скоро може и да не ви се обади. Например:
Досадна леля: Айде бе, Миче, кога ще ни доведеш зет? Братовчедките ти вече по две деца родиха?
Вие: Когато братовчедките ми се отърват от целулита си, а мъжете им – от косопада си, тогава и аз ще ви доведа зет, лельо.

Потретваме и трябва да е станало ясно – никакви скрупули. Щом някой наранява вас, вие може да отвърнете. Просто покажете границите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X