Напишете дума/думи за търсене

Лесно почистване на клавиатурата на лаптопа

Ако не го почиствате редовно, клавиатурата на вашия лаптоп може да пострада доста с времето. Мазнината от пръстите ви, трохите, прахът и космите на домашните любимци може да се натрупат в цепнатините на клавиатурата. Не се притеснявайте! Лесно е да го почистите сами.

Изключете лаптопа, преди да извършите почистването. Въпреки че няма да ползвате течности, трябва да изключите захранването напълно, за да сте сигурни, че нищо няма да се повреди, ако вътре влезе малко влага. Изключете лаптопа чрез менюто с опции за захранване, след което извадете захранващия кабел.

Първо наклонете лаптопа надолу и внимателно го разклатете. Това ще отстрани всички големи части, трохи или други отпадъци, които се крият в пукнатините на клавиатурата ви. Като извадите първо големите неща, ще бъде по-лесно да направите по-подробно почистване по-късно. За да не цапате, направете го върху вестник или парцал.

За втората стъпка ползвайте парочистачка или обикновена портативна прахосмукачка. В специализираните магазини ще откриете и спрейове със сгъстен въздух, които да ви послужат за целта.
Вмъкнете спрея или най-тънкото на парочистачката между клавишите. Издухайте всички остатъци. Може да намерите сгъстен въздух в магазините, които продават домашни и офис консумативи.
Никога не пръскайте сгъстения въздух, докато държите лаптопа надолу, тъй като това може да го повреди.

Като трета стъпка избършете клавишите с влажна кърпа от микрофибър. Микрофибърната кърпа е чудесна за премахване на прах. Ако е необходимо, може леко да я навлажните с малко вода, но не забравяйте да не допускате влага навътре.

Може да ползвате и алкохолен разтвор върху малко памуче. Алкохолът се изпарява бързо, което го прави по-безопасна алтернатива на водата в този случай. В допълнение, алкохолът е особено добър за премахване на мазните остатъци, оставени от пръстите ви. Само не го изливайте директно върху клавиатурата, а предварително натопявайте с него памуче.
За да почистите между клавишите, може да натопите памучен тампон в алкохол, след което внимателно да минете между клавишите.

Ако замърсяванията и натрупванията са по-големи, потърсете модела на вашия лаптоп онлайн, за да разберете дали клавишите се махат. При някои модели лаптопи те могат да бъдат извадени, което ви дава достъп до повърхността под клавишите. Направете снимка на клавишите, преди да ги извадите. Това ще ви гарантира, че няма да забравите къде им е мястото, след като ги върнете.

Избършете под ключовете с микрофибърна кърпа или памучен тампон, потопен в алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X