Напишете дума/думи за търсене

Опасни ли са дезодорантите с алуминий

Всъщност дори не говорим за дезодоранти. Погрешно е схващането, че дезодорант и антиперспирант е едно и също. Дезодорантът само маскира миризмата от потта, докато антиперспирантите контролират потната секреция и потискат бактериалния растеж. Проблемът с тях е, че основното вещества, което съдържат, са алуминиевите соли. Или поне у хората битува един страх и предпазливост по отношение на този алуминий, главно защото свързваме металите с нещо химическо и опасно. Нерядко може да чуете дори, че дезодорантите с алуминий предизвикват рак на гърдата.

В медицинската литература на този етап няма сериозни проучвания, които да свързват риска от рак на гърдата и употребата на антиперспирант.

Изследване, публикувано през 2003 г., изучава жени с рак на гърдата и техните хигиенни навици, свързани с бръснене подмишницата и използване на дезодорант. Изследователят съобщава, че жените, които са били диагностицирани с рак на гърдата в по-млада възраст, са казали, че използват антиперспирант и са започнали да бръснат подмишниците си по-рано, както и че са се бръснали по-често от жени, които са били диагностицирани като по-възрастни. Но проучването не включва контролна група жени без рак на гърдата и затова е критикувано от редица експерти като неотносимо към безопасността на тези хигиенни практики.

Вероятно по-младите жени са по-склонни от по-възрастните да си обръснат подмишниците и да използват антиперспиранти, независимо дали по-късно развиват рак на гърдата или не. Например повечето жени, родени през 50-те и 60-те години, вероятно са започнали да се бръснат по-рано и са ползвали антиперспиранти по-често, отколкото жените, родени през 30-те и 40-те години. Също така, когато остареят, много жени спират да си бръснат така често подмишниците и по-рядко посягат към антиперспиранти. Това са по-вероятните обяснения на откритията на изследователя, отколкото предположението, че тези практики причиняват рак. Забележете, че проучването пита за продуктите на подмишниците, които жените използват по времето, когато участват в него, а не какво са ползвали, преди да имат рак.

Дали наистина използването на антиперспирант след бръснене позволява на определени химикали да влязат в тялото от подмишницата и увеличава риска от рак на гърдата?

Бръсначките може да повишат риска от инфекция на кожата. Ако кожата на подмишниците вече е наранена, е възможно някои антиперспиранти да причинят леко дразнене. Но е малко вероятно това да е основен източник на канцерогени, които влизат в тялото и достигат до клетките на гърдата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X