Напишете дума/думи за търсене

Какво показва HOMA индексът за здравето

HOMA буквално се превежда от английски като модел за оценка на хомеостазата или анализ, който оценява реакцията на организма към производството на инсулин. Този индекс определя съотношението на кръвната захар и инсулина, което дава възможност за диагностициране на риска от преддиабет и захарен диабет в най-ранен стадий.

Състоянието на преддиабета се определя от показателите:

- умерена хипергликемия - серумна глюкоза> 1,10 g / l, но <1,26 g / l. (норма от 0,7 до 1,10 g / l);
- нарушена глюкозна толерантност - след 2 часа, след разтвор на глюкоза, изпит на празен стомах, се определя гликемия от 1,40 g / l до 2 g / l;
- гликираният (променен) хемоглобин се увеличава - от 5,7 на 6,4% (нормата е 4–5,6%).

Риск от диабет

Захарният диабет е много опасно заболяване, рискът от което е 0,7% годишно, дори при здрав човек. А за тези, чиито тестове показват дори един от изброените признаци, рискът се увеличава с 5-10% годишно. Ако този индивид не въведе здравословни навици в живота си, тогава болестта ще бъде неизбежна.

За да помогнат на пациенти с преддиабет, учените са разработили скала за оценка на риска от диабет. Лекарите снемат анамнеза за наличието на диабет и високо кръвно налягане при роднините на пациента, оценява физическите данни - съотношението височина към тегло, размер на талията, физическа активност.

От преддиабет до диабет

Първоначално бета клетките на панкреаса отделят все повече и повече инсулин, за да компенсират инсулиновата резистентност и да поддържат нивата на гликемия в нормалните граници. Но надхвърляйки естествените си възможности, панкреасът се изчерпва, което води до намаляване на производството на хормона.

Последствието е самоунищожаването на бета клетките. Рано или късно идва моментът, в който панкреасът вече не е в състояние да компенсира загубата на чувствителност на клетките към инсулин.

За да забавите развитието на диабета и да възстановите здравето, трябва да се откажете от лошите навици, да нормализирате диетата си, да увеличите физическата активност и да правите тест за кръвна захар поне веднъж годишно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X