Напишете дума/думи за търсене

Да си перфектен, изобщо не е перфектно

Едва ли някой на света може да се нарече наистина перфектен. Все има по някой недостатък, за да ни напомня, че сме човеци.

Въпросът обаче, който трябва да си зададем, е нужно ли е на всяка цена да се стремим към съвършенство.
След като ви разказахме за тъмните страни на перфекционизма, сега ще ви запознаем с начините, които ще ви помогнат да не се побърквате по стремежа за идеалната си версия.

1. Признайте, че се борите с перфекционизма
Първата стъпка към решаването на всеки проблем е признаването, че той съществува. По този начин можете да разберете, че може би начинът ви на мислене не е правилен.

Ще бъде по-лесно да работите по стъпките, които следвате, ако потвърдите какво се случва. Ясното състояние на ума ще ви позволи да направите необходимите промени.

Освен това силата на перфекционизма ще бъде по-слаба, докато идентифицирате как и кога той е завладял живота ви.

2. Предизвикайте негативните мисли
Най-доброто нещо, което трябва да направите, когато отрицателните емоции ви превземат, е да ги предизвикате.
Ако нарушите диетата си и си кажете „толкова съм дебел“, изключете негативността възможно най-бързо. Вместо това кажете: „Това е част от пътуването и утре е нов ден.“
Когато станем по-добри в това да не оставяме негативността да се задържа, ще е по-вероятно да привлечем в живота си положителни мисли и утвърждения.

3. Потърсете помощ, ако е необходимо
Невинаги е лесно да направите промяна без външна помощ. Така че няма нищо срамно да намерите някого, който може да свали малко тежестта от раменете ви.
В крайна сметка, този човек ще ви принуди да видите неща, които може би сте избягвали и ще промени вашата гледна точка.

4. Работете върху промяна на вашите очаквания
В основата на перфекционизма е вярата, че това, което търсите от себе си и от другите, е абсолютно правилно. Това обаче невинаги е така.
Не се страхувайте да се запитате дали очакванията ви са реалистични. Ако не, разберете как може да ги промените, за да бъдат нещо, което не е толкова невъзможно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X