Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да учим малките деца да споделят

Споделянето е грижа, понякога обаче е трудно да накарате детето си да сподели играчката си с други хлапета.

Работата е там, че е важно да вземете предвид възрастта на вашето дете и да отложите урока за споделянето, докато не порасне.

Първо, хлапетата не разбират какво означава споделяне.
Те са твърде малки, за да разберат концепцията за него. Така че няма смисъл да се опитвате да им обясните, че трябва да споделят играчката си с друг малчуган.

Ето защо е важно да изчакате, докато детето ви стане малко по-голямо, когато е развито достатъчно психически и емоционално, за да може да разбере как са свързани споделянето и грижите и защо е добре да се споделя с околните.
Притежаването на техните вещи им помага да изграждат усещане за себе си.

Една от причините малките деца да не разбират концепцията за споделяне е, защото все още нямат представа за себе си като отделна и индивидуална личност. Така че, когато те хванат нещо и решат, че е тяхно, те не са егоисти. Те тестват хипотезата, че са личности.

Децата също не разбират, че вещите могат да принадлежат на други хора, а не само на тях.
Те смятат, че споделянето означава да подарят играчката си завинаги.

Друго, което усложнява въпроса, е концепцията за времето - малките деца все още не разбират това. Тъй като родителят може да си мисли, че не е голяма работа да остави друго дете да играе с камиончето на сина му за известно време, то в очите на наследника му това се разчита като сбогуване с тази играчка завинаги.
Защото то просто не може да си представи, че някой друг може да го има за какъвто и да е период от време и след това да го върне.

На малките деца е трудно да контролират своите импулси. Така че, ако искат нещо и искат да е само тяхно - няма думи, които да ги убедят в противното.

Ето как може да внушите на детето си, че споделянето е правилното нещо.

Понякога вашето малко дете може да сподели нещо с вас. Това обаче не е съзнателен акт на споделяне, то просто изследва и експериментира. Ако това се случи, може да покажете на детето си, че е направило нещо хубаво, като е споделило своя вещ с вас. Така че, ако тези ситуации се случат естествено, може да ги използвате като възможност за преподаване.

И ако някой вземе играчката на вашето дете, е важно да го накарате да разбере. На детето си може да опишете неговите емоции и да подчертаете, че разбирате, че не му хареса, когато някой вземе нещо, което му принадлежи.

Що се отнася до хлапето, което е взело играчката, може да му предложите да попита дали може да използва играчката следващия път, вместо просто да я вземе.

Въпреки това не упражнявате натиск върху детето си. Ако продължавате да настоявате то да споделя играчката си с някой друг, може да започне да свързва тази дума с нещо негативно. Освен това този период на „егоизъм“ и искане да има неща само за себе си може да продължи по-дълго.

С времето вашето дете ще разбере света по-добре и дори може да се научи да харесва споделянето, защото ще види, че това прави другите хора щастливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X