Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли да сме влюбени, за да имаме здравословен брак?

Шири се някакво мнение из западните култури, че ако не си лудо влюбен в партньора си, тогава има нещо ужасно сбъркано в брака или връзката. Да, да, ама не.

Със сигурност имате покрай вас поне една двойка, която се влюбва и разлюбва по няколко пъти през годината.

Защо да останеш „влюбен“ е ужасна идея?

Спомняте ли си интензивното, всепоглъщащо и еуфорично преживяване от първоначалното влюбване в партньора си?

Вашите блъскащи сърца, влажни ръце и ненаситен копнеж един към друг? Вероятно всичко е било страстно, без усилие, леещо се лежерно по течението.

Известен като романтична любов, това е най-добрият трик на природата да ни тласка в посока на размножаване и създаване на връзки.

Тялото не само освобождава смес от хормони, за да ни даде високо ниво на опиати, но също така изключва нервните пътища, отговорни за страха и оценката, което ни кара да вярваме, че нашият партньор е перфектен, а той, разбира се, не е.

С други думи, романтичната любов ни вкарва в капан.

Ако трябваше да останем във висините на любовта, бракът ни щеше да бъде обречен. Би било невъзможно да взимаме добри решения, да се съсредоточим върху работата, да се поддържаме други взаимоотношения или да се грижим за деца.

Бихте били заети, импулсивни и изключително уморени от непрекъснатия адреналин (и от секс през цялата нощ).

Кой е най-добрият вид любов за здравословен брак?

След като мине първоначалният период от шест до 24 месеца, повечето двойки вече не се чувстват ненормално влюбени. В този момент здравите двойки преминават към „спътническа любов“, характеризираща се с по-малко интензивни чувства на привързаност и нежност.

В много отношения тази любов е по-скоро приятелство. Двойките се свързват заради споделени ценности, взаимно доверие и уважение, както и взаимното им харесване.
Изследванията подкрепят, че спътническата любов е по-силен предсказател за удовлетворение от живота от романтичната любов. Няма значение дали преходът към спътническа любов се случва преди брака или след брака, стига да се случи.

Здравият брак разчита на вас и партньора ви, като сформирате интимен екип - база, от която може да работите върху други аспекти на силна връзка, като емоционална регулация, ефективна комуникация, съвместно решаване на проблеми, балансиране на личното пространство с близост и подхранване на сексуалния живот.

Какво може да направите, за да си гарантирате здравословен брак, който не изисква постоянно влюбване?

1. Бъдете подготвени за "компаньонска"любов

Когато разпознаете спътническата любов и като естествена, и като неизбежна, ще бъдете по-малко изненадани или разочаровани, когато първоначалните влюбени чувства започнат да отшумяват.

Говорете с партньора си за разликата между романтичната и другарската любов. Може би всеки може да си припомни опит от това от минали връзки.

Заедно може да съгласувате очакванията за отношенията си.

Когато сте подготвени за спътническа любов, напълно очаквате, че когато любовният наркотик изчезне, е по-вероятно да забележите недостатъците на другия и да спорите повече. Ставате психически готови да работите по-усилено, за да останете свързани.

Да се научиш как да прекъснеш връзка и да се свържеш е от съществено значение за развитието на здравословни отношения. За съжаление, много двойки не са подготвени за тази прогресия, така че или се разделят, или остават заедно, но са недоволни, с разширяваща се пропаст между тях.

2. Участвайте в активна любов

Променете фокуса си от „влюбеност“ в „правене на любов“, за да сте сигурни, че бракът ви ще продължи. Терминът на Мона Фишбейн „проактивна любов“ се отнася до поемане на отговорност за себе си и съвместна отговорност за връзката.

С други думи, здравословните взаимоотношения изискват действия.

Намерете време за интимност и еротика. Казвайте редовно на партньора си какво цените у него, подарявайте цветя и подаръци, изпращайте му флиртуващи съобщения и наистина слушайте, когато говори.

За вдъхновение се върнете към периода на пеперудите на вашето ухажване: Какво правехте по различен начин тогава?

Ключът към проактивната любов е да бъдем проактивни. Това означава „просто да го правиш“ - да изпълняваш любовни действия, дори и да не си в настроение.

Когато връзката ви е по-компаньонска и продължавате да чакате усещането на любов да ви обземе, може никога да не се случи. Удивително е, че самият акт на извършване на любовни действия може да предизвика чувства на любов и желание.

Не е нужно да сте безнадеждно влюбени в партньора си, за да имате здравословен брак. Всъщност, оставайки във фазата на влюбване би било вредно за живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X