Напишете дума/думи за търсене

Изненадващи неща, които може да почистим с картоф

В желанието си да бъдем все по-съобразителни към околната среда и внимателни към здравето си по отношение на ползването на химически препарати, може да се обърнем към алтернативните и напълно природосъобразени методи за чистене.
Ето няколко интелигентни начини да използвате картофи за иначе досадни дейности на трудно почистващи се предмети.

1. Почистете ръждясал чугунен тиган или прибори

Картофите съдържат оксалова киселина, която помага за разграждането на ръждата. Така че може да използвате картоф, за да възстановите ръждясал чугунен тиган. Просто срежете картофа наполовина (по дължина или напречно), потопете отрязания край във веро или сода за хляб и разтрийте с него ръждясалите участъци. Ако краят на картофа стане хлъзгав, отрежете го и потопете новоотрязания край. Повторете, докато ръждата се отстрани и след това изплакнете и изсушете тигана.

Този трик работи и върху ножове, ножици и други домакински уреди.

2. Почистете сребро

Планирате да сварите малко картофи за вечеря? Запазете нишестената вода. Може да пуснете в нея потъмнели сребърни бижута и да ги оставите да престоят поне час. Когато ги извадите, ще може да ги избършете и да премахнете потъмняването.

3. Почистете очилата си

Ако носите очила, вероятно се борите с това, че постоянно се замъгляват, особено когато сте с маска за лице. Оказва се, че може да разтривате от време на време стъклата с нарязаната страна на суров картоф и нишестето ще помогне за намаляване на натрупването на тази „мъгла“ по стъклата.

4. Почистете счупеното стъкло

Счупили сте чаша или чиния? Лесно ще почистите големите парчета, но никога не е така лесно да почистите онези малки парченца, които са като власинки, и дори не се виждат, но драскат по пода, ако се оставят така. Вземете картоф или друг по-голям кореноплоден зеленчук - разрежете го наполовина, след което минете със срязаните половинки там, където са се счупили стъклата. Власинките ще залепнат по картофа.

5. Чисти по-леки петна

Картофът няма да почисти червено вино от светъл килим, но ако имате по-леки петна, ще ви помогне. Разрежете го на две или използвайте водата, в която сте варили картофи, и почистете мястото, което се нуждае.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X