Напишете дума/думи за търсене

Как да контролираме розацеята с диета

Розацеята е хронично кожно заболяване на лицето, което се характеризира със зачервяване, разширени капиляри, образуване на пустули и други обриви. Около 10% от населението на света е податливо към розацея, но е по-често срещана при светлокожи жени от 40 до 50 години.

Знаем, че красотата идва отвътре, буквално и преносно. Кожните заболявания са отражение на общото здравословно състояние.

Болестта не е напълно изяснена, но учените смятат, че розацеята се развива на фона на ендокринни и имунни нарушения, проблеми на храносмилателния тракт и наследствени заболявания.

Розацеята може да бъде предизвикана от:

- Използването на продукти, които причиняват разширяване на кръвоносните съдове по лицето - подправки, кафе и алкохолни и други напитки, съдържащи кофеин, както и твърде горещи течности (60°C и повече).
- Инфекциозни заболявания - тъй като по лицето се образуват пустули, лекарите предполагат, че болестта се провокира от бактерии, но съдържанието на папулите не съдържа патогени.
- Акари Demodex - при някои пациенти се откриват ларви на акари.
- Генетично предразположение - при повече от 40% от пациентите с розацея се среща при близки роднини.
- Стомашно-чревни нарушения - 50 до 90% от пациентите с розацея страдат от проблеми с храносмилателната система.
- Психични разстройства - при тежки форми на заболяването се развива емоционална нестабилност, депресивно настроение преди депресия.

В началния етап болестта се проявява като зачервяване на лицето и деколтето. Атаките постепенно зачестяват и се образуват упорити области, които придобиват синкав оттенък поради поражението на повърхностните вени. Появява се подпухналост, изгаряне и лющене на кожата. Тогава започват гнойни кожни обриви по лицето, под косата, гърдите и гърба.

Ако розацеята не се лекува, започва удебеляване на определени области. При мъжете носът се удебелява по-често - става груб, появяват се синкави жлебове. При около 20% от пациентите се отбелязват лезии на лигавицата на очите, зачервяване и лющене на клепачите, парене и сълзене.

Диета при розацея

Въпреки че това може да звучи странно, всъщност има много тясна връзка между здравето на храносмилателния тракт и здравето на кожата ви. Някои изследователи стигат дотам, че заявяват, че възпалението или обривът по лицето означава, че възпалението е налице и в червата.

Най-добрата диета за човек с розацея е алкална диета.

Основи на алкалната диета

- Яжте повече плодове и зеленчуци, всъщност те трябва да надхвърлят и надхвърлят количеството на всички останали храни, които ядете.
- Избягвайте кисели храни като зърнени храни, захар и много меса.
Пийте много прясна, чиста вода.
- Уверете се, че получавате достатъчно основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви.
- Избягвайте трансмазнините и пържените храни.
- Избягвайте млечните продукти.
- Избягвайте глутена

Храни и напитки, образуващи киселина - алкохолни напитки, хляб, сладкиши, кафе, зърнени храни, бисквити, зърнени храни (с изключение на просо и киноа), оцет, яйца, масла или храни, приготвени в масло, месо, морски дарове и риба, ядки, семена, тестени изделия, сол , захар, тофу

Алкални храни: Пресни плодове, зеленчуци, зелени салати, кълнове, суров ябълков оцет, маслен боб, картофи, цитрусови плодове, просо, киноа.

Добро правило е да ядете 80% алкални храни и 20% кисели храни.

Храните, богати на пробиотици и пребиотици, могат да помогнат за балансиране на чревния микробиом чрез намаляване на възпалението на червата. Докато пробиотичните капсули са добри, яденето на храни, богати на пробиотици, обикновено е за предпочитане за цялостното здраве.

Такива са кисело зеле, кефир, комбуча, кисело мляко с живи култури,
сок от цвекло, ферментирали зеленчуци, банани.

Храните с противовъзпалителни свойства са важни и за диетата с розацея. Те ще поддържат имунната ви система.

Някои от най-добрите храни за борба с възпалението са аспержи, карфиол, краставица, постни птици, зеленолистни зеленчуци, тиква, сладък картоф, тиквички, куркума, храни с високо съдържание на омега-3 (сьомга, гхи, ленени семена).

Богати на хистамин храни, които трябва да избягвате

Чували ли сте някога за хистамин? Това е естествен химикал в тялото, който може да причини зачервяване. Някои храни съдържат собствен хистамин. Други правят реакция, веднъж попаднали в организма, принуждавайки го да произвежда повече хистамин. Във всеки случай те изострят зачервяването, еритема и подуването.

Такива храни са аншоа, авокадо, банан, цитрусови плодове, краве мляко, шоколад, бекон, кренвирши, сушени плодове, патладжан,
скумрия, папая, ананас, пушена риба, сметана, домати, оцет.

Хранителни добавки

Някои хранителни добавки са полезни за кожата и могат да помогнат за намаляване на възпалението или за предотвратяване на обостряне на розацея. Те включват витамин B 3 (ниацинамид), репей, масло от вечерна иглика, пробиотици, куркума (куркумин) и цинк, въпреки че няма достатъчно научни доказателства за тяхната ефективност срещу обостряне на розацея.

Как здравословно да пържим картофи?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X