Напишете дума/думи за търсене

Японски максими, които ще ни направят по-щастливи

Човешкото щастие се крие в неща, които са прости и достъпни за всички.
В този объркан, хаотичен свят щастието понякога изглежда като непостижима цел. И все пак, без значение как оплакваме проблемите на нашето време, доволството винаги е в обсега ни.

Щастието е в нашите действия
Ако е така, какви действия трябва да предприемем, за да живеем в мир и радост? Знанието откъде да започнем по пътя към удовлетворението и самореализацията, може да отнеме известно време, но за щастие можем да научим много от простите истини, които са в основата на японската култура.
Вместо да избягате от правилния за вас път в търсене на нещо необикновено, не би ли било по-добре, ако може да живеете спокоен и безгрижен живот, като правите фини промени в ежедневието си?

Насладете се на утрините

Има нещо вълшебно в ранната сутрин: целият свят спи, докато вие сте единственият човек на планетата, който е буден по това време. И все пак, колкото и прекрасно да е, колко често се събуждате рано, за да се насладите на сутрешния въздух?
Слънцето изгрява, светлината озарява земята, а хората се връщат към многобройните си задължения, когато светът се събуди. Утрото е единственото време на деня, когато може наистина да изпитаме тези промени.

Освен това, когато се събудим рано, за да вдишаме сутрешния въздух, ние неволно усъвършенстваме друго важно умение - внимателност. Отхвърляйки всички разсейващи фактори, вдишвайки дълбоко и свързвайки се със света около нас, ние се упражняваме да бъдем в настоящия момент.

Както казва Джордж Вашингтон Карвър: "Няма нищо по-красиво от красотата на гората преди изгрев слънце."

Събуждането по-рано може да не изглежда толкова голяма промяна, но тук не става въпрос за голяма промяна. Въпросът е да комбинирате малки парчета и да ги превърнете в нещо по-голямо.

Затова започнете вашето пътуване към щастието с навика да се наслаждаваме на най-спокойното време на деня - рано сутрин.

Отървете се от това, което вече не ви трябва
Често страданието ни се причинява от усещането, че пропускаме нещо - нова кола, повишение или любяща половинка. Но преди да започнем да жадуваме повече, няма ли смисъл първо да се разделим с това, от което не се нуждаем?


Практиката да се отървете от ненужните неща е основата на един прост живот. Японската писателка Мари Кондо популяризира тази идея в най-продаваната си книга „Вълшебно почистване“. Японското изкуство да се подреждат нещата у дома и в живота”.

В него тя пише следното: „Процесът на оценка на вашите чувства към нещата, които притежавате, идентифициране на тези, които са изпълнили целта си, изразяване на благодарност и сбогуване с тях, всъщност е изследване на вашето вътрешно Аз, обред на преминаване към нов живот ".

Първата стъпка към един прост и спокоен живот е да се отървете от всичко, което причинява стрес.
Трудно е да се отпуснете истински, когато сте заобиколени от неща, от които не се нуждаете.
Животът обаче не е просто отхвърляне на материалните ценности. Освен това е освобождаване от физическо и психическо бреме.

Емоционално прочистване

Удивително е какво облекчение може да донесе един добър рев. Разговорът с друг човек за това как наистина се отнасяме към нещо или за даден проблем, който ни преследва дълго време, работи по подобен начин. Това означава да пуснеш.

Актът за освобождаване от психическо или физическо бреме е много по-труден, отколкото звучи. Може да бъде много трудно да се прекъснат връзките с хора, които са ни скъпи. Но колко дълго трябва да продължаваме да поддържаме нездравословни взаимоотношения и ситуации?

Ако искаме да подобрим състоянието на всичко около и вътре в нас, да живеем лесно и свободно, трябва да се откажем от това, което ни тежи - дори да е невероятно трудно. В момента, в който започнем да се освобождаваме от ненужното, ние позволяваме на изобилието да влезе в живота ни. Само тогава можем да станем истински свободни.

Всички сме родени напълно голи

Друг често срещан принцип на японското дзен изкуство е, че всички велики неща възникват от нищото.

Всички сме родени напълно голи. Без дрехи, коса, неща, връзки. Започваме от нулата. Във всеки от нас са скрити безкрайни възможности. Притежаваме неограничен потенциал. Но как да го разкрием? Как да извлечем максимума от възможностите си?
Всичко започва с активно укрепване на самочувствието. Трябва да вярвате, че сте способни на необикновени неща и да действате.
Ако сте писател, пишете повече. Ако сте художник, рисувайте шедьоври. Не позволявайте на мечтите ви да изчезнат на заден план и не пренебрегвайте вярата си във вашите способности. Дай предимството на съмнението си. Стремете се към невъзможното.

Бъди тук сега

Живеем в момента - тук и сега. Колкото и да мислим за миналото и бъдещето, всъщност всичко, което имаме, е настоящето.
Внимателността е основен елемент от живота на дзен. Един от най-лесните начини да се приучите да живеете разумно е да започнете с дишане. Както пише

Дъхът ни е като котва. В моменти, когато изпитваме безпокойство или страх, притеснение за миналото или бъдещето, може да се свържем отново с настоящето, като се фокусираме върху дишането си.
Когато повтаряме тази практика редовно, вниманието става настройката по подразбиране. Най-важното е моментът. Вече нищо не трябва да ни тревожи.


Финални мисли

Колкото и сложна да изглежда на пръв поглед мистерията на щастието, намирането на задоволство не трябва да бъде монументална задача. Въпросът е да накарате вашето мислене да работи за вас, а не срещу вас.
Има много уроци от японското дзен изкуство. Най-важното е, че щастието е въпрос на ума. Да, преследването на удовлетворение и изпълнение изисква време и усилия, но си заслужава. И често е много по-лесно, отколкото си мислим.

Живейте тук и сега. Това е ключът към щастието.

7 основни ключа, които ще ни помогнат да бъдем по-дзен

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X