Напишете дума/думи за търсене

Безопасна скорост на отслабване: здравето е в ред и килограмите не се връщат

Отслабването предполага необходимост от намаляване на мастната тъкан. Това може да стане чрез увеличаване на физическата активност, нормализиране на метаболитните процеси, диетично хранене, приемане на лекарства за „изгаряне на мазнини“ или операция (намаляване на обема на стомаха, липосукция и други процедури).

Но проблемът е, че повечето от изброените методи намаляват не само количеството мазнини, но и мускулите и съединителната тъкан. Посещението на сауна ще ви помогне да свалите около килограм, но количеството мастна тъкан ще остане същото.

Как протича процесът на отслабване?

Използвайки всеки метод за отслабване в рамките на една седмица, в допълнение към намаляването на мастната тъкан, ще настъпи загуба на течности. Ако след седмица режимът не се промени, тялото ще се адаптира към новите условия и метаболитният процес ще започне да се променя. Съотношението на мастната и мускулната тъкан също ще се промени, особено когато е свързана физическа активност.

Скоростта на отслабване се определя от разликата между броя на получените калории и броя на изгорените калории. При пълен глад тялото ще започне да изразходва своите резерви, тоест колкото повече калории се изразходват и колкото по-малко се консумират с храна, толкова по-бързо ще бъде възможно да отслабнете. На пръв поглед всичко е просто и разбираемо, но има един нюанс - при бързо намаляване на мастната тъкан околните тъкани и органи няма да бъдат засегнати, тоест състоянието им няма да се стабилизира. Поради тази причина мнозина са изправени пред такъв дефект като отпусната кожа.

Факт е, че тялото се нуждае от време за възстановяване. И ако се придържате към диетата за известно време и след това се върнете към обичайния си хранителен режим, тогава теглото скоро ще се върне и то в излишък, така че следващия път тялото да има повече резерви в случай на „спешна“ ситуация. За да избегнете това, трябва да редуцирате килограми с 

Оптимална скорост на отслабване

Според многобройни проучвания следните варианти за отслабване се считат за безопасни:

• 500-900 г на седмица;
• 2 кг на седмица;
• 2-3 кг на месец;
• 3-5 кг на месец.

Показателите се различават и това се дължи на индивидуалните характеристики на организма. Жените имат средно 25% мастна тъкан, докато мъжете само 18%. Височината и първоначалното тегло на човек е от голямо значение. Логично е да се изчисли оптималният процент на загуба на тегло въз основа на първоначалното телесно тегло.

Независимо от избрания метод за отслабване, не може да консумирате по-малко от 1000 Kcal на ден, това е опасно за здравето. При загуба от 2-3% от първоначалното телесно тегло на месец няма да възникнат смущения в тялото. Ако загубата на тегло се основава на редовни физически упражнения, тогава безопасната скорост на загуба на тегло може да се увеличи два до три пъти - тоест допуска се загуба от 10% от първоначалното тегло на месец, но само при липса на хронични заболявания. Преди да започнете да отслабвате, задължително трябва да се консултирате с вашия лекар и да се уверите, че избраната техника няма да навреди на Вашето здраве.


Ефективни диети - безопасни ли са?
Повечето диети, предназначени за бързо отслабване, включват ограничен прием на сол, което помага да се елиминира течността от тялото възможно най-скоро. Безсолните диети ви позволяват да отслабнете от 3 кг на месец, тоест поне 3% от първоначалното тегло. Теглото изчезва по-бързо, но безопасно ли е?

Солта задържа течността в тялото и когато тя е дефицитна, налягането намалява, появяват се слабост и световъртеж. Човекът става неспособен да бъде активен и дори може периодично да припада. Експертите казват, че в никакъв случай солта не трябва да бъде напълно изключена от диетата, има дневна норма на нейната консумация - в рамките на 12-16 г. Затова помислете добре, преди да се откажете от тази подправка.

Три правила, от които се отказах, и диетата ми проработи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X