Напишете дума/думи за търсене

Сутиенът, пантофите и още 8 неочаквани неща, които имат срок на годност

Кога за последно се замислихте дали е минал срокът на годност на възглавниците, на които спите? Никога вероятно. Защото дори не знаете, че възглавниците имат срок на годност. 

Ето някои неща, които е добре да махнете, след като сте ги ползвали достатъчно дълго време. 

1. Одеяло

Вероятно още се завивате с родопските одеяла на баба си, но това не е особено здравословно. Те променят своята структура след известно време и по тях се наслагват мръсотии, за които дори не предполагате. Едно одеяло има живот от 7 до 10 години при много правилно "отглеждане".

2. Възглавници

Същото важи за възглавниците. Те обаче имат още по-кратък срок на годност - може да спите на една възглавница между 1 и 2 години. След това тя се деформира и това може да е вредно за вас и да рефлектира директно върху съня ви.

3. Матрак

Всичко казано дотук за възглавниците и одеялата важи и за матраците. Специалисти съветват да ги обръщате на всеки 6 месеца, за да не се деформират. Но дори и при добра поддръжка и редовно почистване от акари и други мръсотии по тях матраците се износват след 8-11 години.

4. Подправки

Вие сами сте забелязали, че подправките губят от вкуса и аромата си след известно време. Най-добре е да ги съхранявате в затворени кутии или буркани, а не в опаковките от магазина, които след отваряне няма как да затворите добре. 1-2 години може да трае подправката, но това зависи и от нея самата. Някои са по-трайни, други - по-малко. 

5. Маратонки

Спортните обувки са скъпи и затова рядко се разделяме с тях, преди да сме ги "скъсали от носене". Това обаче не е никак полезно за крака. Техните подметки се износват, както и пяната, която се съдържа в тях. Ако спортувате редовно с един и същ чифт, би следвало след 6 месеца (или 600 км тичане) да ги смените с нови.

6. Слънчеви очила

Всеки производител е заложил различна годност на своите продукти, но е добре да имате предвид, че качеството на стъклата се променя от ултравиолетовите лъчи. Така че максимумът, който е допустим за ползване на един чифт, е 2 години.

7. Хавлиени кърпи

Тъканта се променя с всяко пране. Да не говорим, че мокрите кърпи задържат мръсотия и са идеална среда за развитие на бактерии. Добре е да ги подменяте на всеки 3 години.

8. Сутиени

Любимият ви сутиен може да ви служи вярно не повече от 2 години. За толкова време тъканта му се износва, а подплънките променят формата си.

9. Домашни пантофи

Те са идеалната среда за развитие на гъбички, особено когато ги носите на босо. Добре е да си купите нови след половин година употреба на тези.

10. Дъски за рязане

Те също виждат какво ли не в живота си. И са много гостоприемни за нежелани бактерии. Затова ползвайте дъските за рязане не повече от 3 години.

Съвети за по-дълъг живот на дрехите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X