Напишете дума/думи за търсене

Как да готвим бързо и вкусно в уок (+видео)

Уокът е куполовиден тиган, който обикновено се използва за готвене на китайска кухня и стир фрай (бързо пържене). Той изисква по-малко мазнина и разпределя топлината равномерно.

Можете също да използвате уока и за приготвяне на храна на пара, за опушване и за класическо пържене. Ако се чудите как да готвите с уок тиган, тази статия е за вас. Включихме и няколко съвета как да подправите ястието в уока, за да направите храната си по-вкусна.

Загрейте уока

Преди да добавите мазнина в горещия уок, напръскайте с малко вода и когато тя се изпари, значи сте готови да готвите. Налейте мазнината и я завъртете по цялата повърхност.

Добавете билките, подправките и изобщо ароматите

Те са пикантни и ще ароматизират мазнината. А мазнината от своя страна ще разпространи вкуса по цялата повърхност и по другите съставки.

Сложете месото

Добавете протеините като морски дарове и месни продукти. Оставете месото да се овкуси и да дръпне от силната температура. Разбърквайте през цялото време, докато се сготви, след това прехвърлете месото и ароматните подправки в чиния.

Добавете зеленчуците

Изсипете зеленчуците, но не накуп. Трябва да съобразите кои от тях се готвят по-бавно и тях да сложите първи. Най-дълго обикновено отнема за броколи, моркови и картофи, а най-кратко – за тиквичките, гъбите и чушките. Чак накрая са листните зеленчуци и доматите.

Бъркайте постоянно

Постоянно разбърквайте съставките с помощта на шпатула и въртете уока. Оставете съставките да се смесят добре, така че да поемат вкуса на подправките и на месото.

Добавете течните съставки

Накрая е ред на бульона, соевия сос или виното, с които да деглазирате тигана и да добавите вкус към храната.

Съвети:

Вижте това кратко видео, което нагледно ще ви покаже как да готвите с уок. 

Нарежете зеленчуците си и месото на еднакви по големина хапки, за да се приготвят едновременно, и ги мариновайте в зависимост от вашите предпочитания.

Подгответе си всички съставки предварително, защото в уока се готви бързо и трябва всичко да ви е на плота.

Загрейте олиото, докато не видите, че от тигана излиза малко дим. Не се притеснявайте, ако съставките изглеждат леко мазни или препечени, това е само пикантното им покритие. Ще разберете кога са нежни и хрупкави всъщност.

Ползи от използването на уок тиган

За разлика от обикновения тиган, уок разпределя топлината по-равномерно около суровото месо и зеленчуците. Куполообразната повърхност с наклонени страни позволява съставките да бъдат изпечени и ароматизирани идеално.

Уокът също така предлага различни приложения в сравнение с традиционния тиган поради формата си. Можете да го напълните с вода, за да сварите нещо, както и да го напълните с олио и да изпържите. Можете също да го използвате като опушвател за сирене и месо, когато му добавите дървена решетка.

Различни съставки, от които се нуждаете за готвене на уок

Аромати

Подправките и ароматите са в основата на вкуса на вашето ястие. Може да използвате чесън, лук, билки и други аромати, които рецептата изисква, и да ги сложите в уока веднага след като той се загрее.

Протеини

Добавете по желание месо, риба или морски дарове. Може при първоначалната обработка да ги приготвите до 75%, след което да ги върнете заедно със зеленчуците и при смесването да се досготвят.

Зеленчуци

Можете да добавите почти всякакви зеленчуци. Първо слагате такива като картофи и моркови, а след това – по-меките и по-бързо приготвящите се, както вече обяснихме по-горе.

Как да поддържаме уока

Освен да знаем как да готвим с уок тиган, е важно да знаем и как да го поддържаме. Винаги трябва да е намаслен, а след като го измиете, го подсушете и полейте отново малко олио, което с помощта на кухненска салфетка разпределите по цялата повърхност.

Различни видове мазнини за готвене на уок

В уока трябва да използвате олио за готвене с висока точка на димене. Ако не, рискувате да изгорите мазнината и да оцветете храната, правейки я освен всичко това и нездравословна.

Масла с висока точка на горене:

  • Олио от авокадо
  • Сусамово олио
  • Бадемово олио
  • Соево олио
  • Олио от гроздови семки
  • Фъстъчено олио
  • Рапично олио
  • Гхи
  • Свинска мас

    Как да си направите гхи у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X