Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на спящия - да вярваш на всичко, което чуеш

Ефектът на спящия (The Sleeper Effest) е термин, отнасящ се до влиянието на една информация, която първоначално сте отхвърлили като невярна, има върху вас.

Според някои теории този ефект е насочен към първоначалното игнориране на съобщение, което изглежда не е достоверно. Въпреки това страдащите от него в крайна сметка започват да вярват на информацията, която смятат за невярна. Тази промяна може да настъпи поради нови външни доказателства, които подкрепят твърдението.

От друга страна, това може да идва от вътрешни размишления, които ви тласкат да преоцените информацията.
Тази стратегия може да изглежда малко противоречива, защото сте склонни да поставяте под въпрос информацията, в която първоначално не вярвате. Това обаче не означава, че някои части информация, които се съхраняват в паметта ви, някой ден няма да бъдат важни, дори ако първоначално сте вярвали, че са съмнителни. Те започват да стават значими, когато намерите други данни, които ви карат да промените решението си.

С две думи, ефектът на спящия е психологически феномен, който гласи, че вярвате на информация от ненадежден източник някъде след като сте я чули.

Произход на спящия ефект

През 40-те години, по време на Втората световна война, много правителства провеждат рекламни кампании, за да накарат хората да видят войната в положителна светлина. Министерството на войната на Съединените щати искало да разбере дали неговите пропагандни филми са ефективни или не.

За тази цел експертите разработили поредица от експерименти, за да анализират как филмите влияят върху нагласите на войниците. Резултатите били доста странни. Изследователите открили, че късометражните филми не оказват влияние върху отношението на войниците, както са очаквали.
Когато лентите били с информативен характер, те затвърдили някои вече съществуващи нагласи. Въпреки това те обикновено не правили войниците по-оптимистични. Продуцентите и психолозите изобщо не постигнали целта, заради която били създали късометражните филми.

Това, което те открили, било, че след няколко месеца все тези късометражни филми оказали любопитен ефект върху войниците. Въпреки че те не променили отношението си към войната веднага, девет месеца след това, изследователите отбелязали някои промени. Войниците, които гледали филма „Битката за Британия“, демонстрирали малко по-висока симпатия към британците. Девет седмици по-късно това ниво на съчувствие се увеличило. Карл Ховланд, професор от Йейлския университет, нарича този феномен „ефектът на съня“.

Той е широко обсъждан в научната психология, защото е трудно да се каже точно дали промените в нагласите след толкова дълъг период от време трябва да се отдадат единствено на гледането на кратък филм.
Някои надеждни проучвания показват, че убедителният ефект на съобщението е най-висок веднага след като получите информацията. Съответно бихте предположили, че колкото повече време минава, толкова повече влиянието намалява. Рекламодателите знаят това. Ето защо те често предлагат някаква награда на тези, които правят покупки бързо.

Необходими условия
За да се прояви това явление, са необходими две основни условия:


• Силно първоначално въздействие - спящият ефект се появява само ако убедителното съобщение има силно първоначално въздействие. Това е така, защото силното впечатление гарантира, че ще остане в паметта и мислите по-дълго.

• Съобщение, което виждаме като здрав разум - когато източникът на информацията не е надежден, вие сте склонни да дискредитирате съобщението. Въпреки това, ако установите, че източникът не е достоверен само след като сте гледали филма, тогава ще бъдете по-възприемчиви към съобщенията и също така по-лесни за внушение.
Рекламодателите много добре знаят този факт. Те могат да публикуват статия за ползите от шоколада, за да убедят хората да ядат повече от него. В края на материала те ще разкриват, че писателят е свързан с компания, която произвежда шоколад. Така че, когато получите убедително съобщение, преди да разберете източника му, ще бъдете по-склонни да изпитате ефекта на спящия.

Ефектът на Мандела - историите, които никога не са се случвали

Обяснението на това явление може да е много просто. С течение на времето умът забравя, че източникът на информация не е бил напълно надежден. Въпреки това информацията остава в мозъка. Това е причината, поради която по-късно ставаме по-податливи на данни от ненадеждни източници, за разлика от това, когато ги прочетем за първи път.

Спящият ефект е един от начините, по които рекламите и медиите могат да ни убедят да обърнем внимание на нещо. Освен това може да ни накара да купим неща или да гласуваме за определен кандидат.

И като за капак, това явление може да ни накара да игнорираме лошите части на продукта, който ни се предлага.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X