Напишете дума/думи за търсене

Как правилното дишане може да подобри здравето и психиката ни

Дълбокото диафрагмено дишане лекува на много нива. Говорим за ефект и върху психиката, и върху физиката. Дишането ни постоянно преобразува енергията ни, обновява червените кръвни клетки и изхвърля от организма въглеродния диоксид, който е метаболитен отпадъчен продукт.

Чрез дълбоко дишане позволявате на диафрагмата да падне надолу, гърдите да се разширят и да се създаде повече пространство за белите дробове. Чрез овладяване на изкуството на дълбокото дишане увеличаваме кислорода в тялото, което помага на сърдечния ритъм да се нормализира, а това, от своя страна, създава усещане за спокойствие и релаксация.

С две думи, диафрагменото дишане детоксикира, укрепва имунната система и подпомага здравата психика.

1. Увеличава енергията ни

Кислородът е най-важният природен ресурс, необходим на нашите клетки. Можем да останем без храна до 40 дни и без вода 3 дни, но можем да умрем само след няколко минути, ако не дишаме. От чисто физическа гледна точка дъхът е равен на живот.

2. Подобрява дихателната система

Едно от предимствата на дълбокото дишане е, че помага за освобождаване на напрежението в диафрагмата и първичните дихателни мускули, облекчавайки дългосрочни дихателни проблеми като астма и задух. То отваря гърдите, освобождавайки напрежение от междуребрените мускули и около лопатката, еректорните спини и трапецовидните мускули.

3. Успокоява нервната система

Дълбокото дишане активира парасимпатиковата нервна система, довеждайки ни до спокойно състояние. То функционира по обратния начин на симпатиковата нервна система, която стимулира дейности, свързани с реакциите на борба или бягство.

4. Укрепва лимфната система

Чрез диафрагмено дишане може да подобрите работата на лимфната система. Бавното дишане с корем няколко пъти на ден ще напълни кръвта ви с кислород, ще засили циркулацията около лимфа, особено около черния дроб, и може да играе важна роля в защитата на тялото от бактерии, вируси и други заплахи за здравето.

5. Освобождава мускулното напрежение

Когато сме стресирани или изпитваме дискомфортни чувства като гняв или болка, дишането ни става повърхностно и мускулните ни тъкани се свиват. Дълбокото дишане помага да се освободим от това.

6. Подобрява сърдечно-съдовата система

Дълбокото диафрагмално дишане тонизира, масажира и увеличава циркулацията на сърцето, черния дроб, мозъка и репродуктивните органи. В едно проучване на пациенти със сърдечен удар 100% от пациентите са дишали с гърдите, а не с корема. Друго проучване установява, че пациентите, които са преживели сърдечен удар и които са започнали режим на упражнения и тренирови за дишане след това, са имали 50% намаление на рисковия фактор от друг сърдечен удар през следващите 5 години.

7. Подпомага храносмилателната система

Ползите от по-дълбокото дишане включват повишен кръвен поток в храносмилателния тракт, който насърчава чревното действие и подобрява цялостното храносмилане, облекчавайки синдрома на раздразнените черва и запека. В допълнение, по-дълбокото дишане води до по-спокойна нервна система, което, от своя страна, подобрява оптималното храносмилане.

8. Влияе на психичното ни състояние

Качеството на дишането ни помага да отпуснем ума и да подобрим способността ни за учене, фокусиране, концентрация и запаметяване. Мозъкът се нуждае от много кислород, за да функционира, а увеличеният прием на кислород ни помага да постигнем яснота и да се чувстваме обосновани и продуктивни. Освен това облекчава стреса, безпокойството, депресията и негативните мисловни модели. Ползите от правилното дишане могат да ни помогнат да преодолеем пристрастяващи модели на поведение и хранителни разстройства, както и да запалим креативността и страстта си.

Дихателна гимнастика при бронхит

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X