Напишете дума/думи за търсене

Защо ръцете ми изтръпват? 7 причини да обърнем повече внимание на здравето си

На пръв поглед изтръпването на ръцете не ни изглежда предвестник на сериозно заболяване. Но този симптом може да сигнализира за сериозни проблеми с кръвоснабдяването или признак на започваща множествена склероза. Нарушаването на кръвния поток често води до тъжни последици особено когато става въпрос за мозъка.
Лекарите идентифицират 7 основни причини за изтръпване на ръцете.

1. Множествена склероза
Такава диагноза се характеризира с процеса на разрушаване на мозъчните обвивки и нервите на гръбначния мозък. В резултат на това преминаването на нервните импулси се прекъсва, чувствителността на крайниците намалява. Това води до изтръпване на ръцете.

2. Шийна остеохондроза
Това сериозно заболяване е свързано с нарушения на шийния отдел на гръбначния стълб, в резултат на което нервът се притиска и се нарушава правилният кръвоток. С тази диагноза се наблюдават изтръпване на ръцете, главоболие и нарушена координация на движенията.

3. Тунелен синдром
Болестта е доста разпространена сред онези, които извършват монотонна работа с ръце. Поради постоянното повтаряне на едни и същи движения на пръстите, сухожилията могат да се подуят, като по този начин причиняват изтръпване на ръцете.

4. Венозна тромбоза
При това състояние кръвен съсирек може да забави притока на кръв. В резултат на това кислородът и необходимите вещества не достигат до местоназначението си.

5. Анемия и захарен диабет
Тези заболявания често водят до лошо кръвообращение в горните и долните крайници.

6. Невралгия на тимпаничния сплит
Болестта се свързва с продължителен процес на възпаление на тъканите. Последното провокира болка и чувство на скованост в ръцете.

7. Инсулт или мозъчно-съдова травма
Най-опасната от всички изброени причини за изтръпване.
Инсултът е остро нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Като цяло съдовите заболявания на мозъка заемат второ място в статистиката на смъртността поради заболявания на кръвоносната система след исхемична болест на сърцето.


Важно! Ако усетите изтръпване в ръцете си, замъглено съзнание, нарушени двигателни функции и координация, главоболие, объркване на говора и зрително увреждане, трябва спешно да се консултирате с лекар. Грижете се за здравето си.

Микроинсулт - как да го разпознаем и предотвратим

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X