Напишете дума/думи за търсене

Фразата, която трябва да спрем да казваме на колегите си

Тези от вас, които са гледали „Игри на тронове”, помнят, че култовия израз на Нед Старк, че нищо след „но” няма значение.

Нещо като да кажеш на някого ”Ти си много хубав, но си нисък”.
Каролин Копраш - шеф на специални проекти в американската фирма Buffer, повдигна интересен въпрос на уебсайта си за това как думата „всъщност“ може да доведе до отрицателен обрат на всяко положително твърдение, правейки го да звучи осъдително и снизходително.
Тя обяснява, че почти няма значение колко добри са новините, ако дойдат след "всъщност".

Въпреки че Копраш говори конкретно за това как служителите могат да общуват по-добре с клиентите, това определено се отнася и за служителите на всяка една компания, които искат да имат по-здравословна работна среда.

„Това всъщност е добра идея“
Може би сте казали (или сте чували) някакъв вариант на тази фраза на работното си място.
”Всъщност си прав", „Това всъщност е брилянтно", "Това всъщност не е лоша идея"...

Тези изречения може да изглеждат безобидни, защото звучат като комплименти, но добавяйки думата „всъщност“, тези твърдения предполагат, че някой не е толкова умен.

Авторката Джен Дол, която обозначава „всъщност“ като „най-лошата дума на планетата“, я описва като „подъл вълк в овча кожа.
Според нея това е думата, която използваме, казвайки недиректно - „Ти грешиш, аз съм прав, а ти си падаш малко идиот."

Накратко, когато се опитвате да поправите колега, като използвате „всъщност“, това омаловажава неговата идея.

Какво да кажем вместо това?
Ако колега предлага солидна идея, уважете я, без да я омаловажавате с „всъщност“. Ако някой се нуждае от вас, за да прегледате в детайли дали действията му са правилни, избягвайте всякакъв негативизъм и вместо това предложете успокоение, ако не всичко е наред. По този начин хем ще бъдете директни, хем ще покажете пълната си подкрепа, като същевременно избягвате снизходителния пасивно-агресивен тон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X