Напишете дума/думи за търсене

Как да забележим сами рака на гърдата?

Ракът на гърдата е един от най-честите ракови заболявания сред жените. Въпреки това неговата прогноза за пълно възстановяване обикновено е добра.

Понастоящем се смята, че жените, които живеят до над 85 години, ще имат 1 към 9 шанс да развият рак на гърдата.

Възможно ли е да се открие рак на гърдата в ранните му стадии?
Клетките на тялото се делят по редовен и контролиран начин, за да заменят старите клетки с по-млади и по-функционални.

Тези процеси на клетъчно делене обаче, които по принцип трябва да бъдат регулирани, могат да бъдат променени и да предизвикат неконтролирано делене на клетките, като по този начин се създаде тумор.

Когато тази маса от делящи се клетки придобие способността да нахлуе в други тъкани и да продължи да се размножава в тях, се получава процес, известен като метастази, тогава говорим за злокачествен тумор или рак.
Ракът на гърдата е появата на злокачествен тумор в клетките на млечната жлеза.

Според Световната здравна организация ракът на гърдата е най-честият вид рак при жените и втората най-честа причина за смърт в тази група население в световен мащаб.

Въпреки това ракът на гърдата е едно от карциномните заболявания с най-добра прогноза. Ранната диагноза играе ключова роля за успеха на лечението.

Причините за рак на гърдата варират от генетични фактори до екологични причини. В нисък процент от случаите появата му се дължи на наследствена мутация в ген, който причинява висока предразположеност към заболяване от този вид рак.

Въпреки това в 90% от случаите на рак на гърдата появата му е спорадична и не е свързана с наследствени мутации на определени гени.

Рискови фактори
• Някои репродуктивни аспекти, като употребата на високи дози хормонални контрацептиви, хормонална заместителна терапия или късна менопауза, могат да бъдат свързани с появата на заболяването.
• Други фактори са хранителните аспекти, физическата активност, продължителността на кърменето, тютюнопушенето или алкохолизма.
• Рисковите фактори, върху които човек не може да повлияе, могат да бъдат фамилна анамнеза за рак на гърдата или наследени генетични мутации, като промени в гените BRCA1 и BRCA2.
• Рискът от рак на гърдата се увеличава с възрастта. Повечето видове рак на гърдата се диагностицират след 50-годишна възраст.


Възможни симптоми
Едно от усложненията, когато става дума за ранно откриване на заболяването, е, че понякога няма симптоми в ранните етапи. Всъщност е обичайно жените с това заболяване да не изпитват болка в ранните етапи.
Въпреки това са идентифицирани определени аспекти, които могат да разкрият наличието на рак на гърдата. Някои от тях са:

• Напълване на зърната
• Секреция от зърната
• Болка в гърдите или зърната
• Промяна във формата на гърдата или зърното
• Дразнене, зачервяване или лющене на гърдите
• Появата на бучки около гърдите, към областта на подмишницата.

Много е важно да се обърне внимание на всякакъв вид бучка или аномалия, произхождаща от тази област, въпреки че появата им невинаги се дължи на наличието на рак.

По принцип твърдите, неправилни и безболезнени бучки е по-вероятно да са свързани с рак. Въпреки това в тези ситуации е най-добре да се консултирате със специалист.

Ранни диагностични тестове за откриване на рак на гърдата
Поради високата си ефикасност, най-широко използваната техника е мамографията, тъй като тя е в състояние да открие рак на гърдата години преди развитието на възможни бучки или симптоми.
Много е важно да имате всички скринингови мамографии, препоръчани от мамолога ви. Обикновено се препоръчва мамография всяка година от 40-50-годишна възраст. Тази възраст може да бъде намалена в случай на хора с фамилна анамнеза.

Друга възможност е редовен самопреглед на гърдите, за да се установи наличието на бучки или изменения в гърдите.

Най-добре е да се прави под душа.
Насапунисайте и едновременно опипвайте двете гърди.
Ако напипвате симетрични неравности, това е добър знак.
Ако имате болезненост в гърдите, това е добър знак.
В повечето случаи карциномите в начален стадий не болят.

Въпреки това полезността на тази техника е донякъде противоречива, тъй като не всички случаи на рак на гърдата могат да бъдат открити по този начин и никога не трябва да замества мамографията и посещението при специалист ежегодно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X