Орехите са не само вкусни, но и изключително полезни – богати на витамини, минерали и здравословни мазнини, те добавят текстура и аромат към всяко ястие. Представяме ви три изкусителни рецепти с орехи, които могат да бъдат част от закуска, десерт или основно ястие.
Класически ореховки
Продукти за около 30 броя:
250 г орехи (смлени на едро)
200 г пудра захар
2 белтъка
1 ч.л. ванилова есенция
щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160°C и застелете тава с хартия за печене. В голяма купа разбийте белтъците със щипка сол до меки върхове. Постепенно добавете пудрата захар, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гъста и лъскава. Добавете ваниловата есенция и смлените орехи. Внимателно объркайте с шпатула, за да запазите въздушността на белтъците. С помощта на чаена лъжичка оформете малки купчинки върху хартията за печене.
Оставете малко разстояние между тях, защото леко ще се разплескат. Печете около 15-18 минути или докато ореховките станат златисти и сухи отгоре. Оставете ги да се охладят напълно преди сервиране. Можете да потопите половината от ореховките в разтопен шоколад за допълнителна изтънченост.
Орехово песто за паста
Продукти за 4 порции:
100 г орехи
50 г пармезан, настърган
2 скилидки чесън
1/2 чаша зехтин (около 120 мл)
1/2 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер на вкус
350 г паста по избор (спагети или фузили)
малко настъргана лимонова кора (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте леко тиган без мазнина и запечете орехите за 2-3 минути, докато се появи ароматът им. В блендер или кухненски робот сложете орехите, чесъна, солта и пипера. Пасирайте, докато се получи груба паста. Постепенно добавяйте зехтина, като блендирате, докато се получи кремообразна консистенция. Прибавете настъргания пармезан и объркайте добре. Ако желаете, добавете малко лимонова кора за свежест. Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете и запазете малко от водата за пастата.
Смесете пастата с ореховото песто, добавяйки малко вода от варенето, ако е необходимо, за да се получи кремообразна текстура.
Сервирайте с допълнително настърган пармезан и няколко цели орехови ядки за украса.
Салата с орехи, круши и синьо сирене
Продукти за 4 порции:
150 г орехи, леко запечени
2 круши, нарязани на тънки резени
100 г синьо сирене, нарязано на кубчета
150 г микс от марули (рукола, спанак, бейби марули)
3 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте сух тиган и леко запечете орехите за няколко минути, като ги разбърквате често. В голяма купа сложете марулите, добавете резените круши и кубчетата синьо сирене. Пригответе дресинг, като смесите зехтина, балсамовия оцет, меда, солта и пипера. Разбъркайте добре. Полейте салатата с дресинга и внимателно объркайте, за да се покрият всички съставки. Поръсете с орехите непосредствено преди сервиране, за да останат хрупкави. Можете да добавите сушени червени боровинки или гранатови семена за допълнителен цвят и сладко-кисел контраст.

Коментари (0)
Вашият коментар