Напишете дума/думи за търсене

Мислете така, за да поемете юздите на съдбата

Едуард де Боно дефинира проактивното мислене като този фокус, при който не се ограничавате само до това да оставите нещата да се случват, но когато си позволите да бъдете активен агент в собствената си съдба, винаги готов за това, което може да се случи.

За да поемете юздите на съдбата, трябва да действате като неин съучастник. Един от начините да направите това е чрез прилагане на проактивно мислене, което ви позволява да се изправите срещу реалността по креативен и пъргав начин. Това ви поставя в хармония с промените в живота. По същество става въпрос за комбиниране на мотивация за различни неща, за да спечелите предимство.

Мнозина казват, че това, което определя лидера, е именно неговата визия за бъдещето и възхитителната му способност да превърне тази визия в реалност. Ясно е едно - никой от нас няма кристална топка, която да може да ни каже с подробности какво ще се случи.
Когато обаче е време да се изправим пред реалността, независимо дали искаме или не, винаги имаме две възможности: да приложим реактивна мисъл или проактивен фокус. Първият е тип поведение, при което се ограничавате, за да реагирате на всичко, което ви се случва. Това е като някой, който се сблъсква с клон на дърво, докато минава през гориста пътека и крещи от болка.

Силата на проактивното мислене

От другата страна, имате интересна възможност. Това е тази, в която не се ограничавате само да позволите на някои неща да се случват. Това е тази, при която избягвате клона на дървото, като планирате предварително друг начин да преминете през тази пътека, пълна с опасности. Ако решите, може да приложите активна мисъл, която ви позволява да сте подготвени. Може да имате установен план и така или иначе да избегнете „ударите“ на обстоятелствата.

Прилагането на този тип фокус има огромни ползи. Едуард де Боно определя проактивното мислене като „умишлено разсъждение“. Всеки може да се обучава в него, за да повиши качеството си на живот.


Проактивно мислене или как да се стремим към по-положително и здравословно бъдеще

Психолозите Стефани Джийн Сол и Ан Мойер от университета „Стони Брук” провеждат много разкриващо проучване за стреса и благосъстоянието на хората. Според него индивидите, които прилагат проактивна конфронтация, имат много по-малка възможност за развитие на психологическо състояние.

Според изследването начинът за прилагане на проактивно мислене се основава на две много прости стратегии.
• Първата се нарича „проактивни въпроси“. Става дума само за изясняване на някои аспекти като следното: „Какво ми трябва, за да се чувствам добре краткосрочно и дългосрочно?” и „Какви промени трябва да направя, за да постигна личните си цели?”
• Втората стратегия се основава на умственото складиране на „превантивни идеи“. Става въпрос за измисляне на стратегии, за да знаем как и по какъв начин да реагираме на определени неща, в случай че се случат. Например, ако подозирате, че може да ви уволнят, трябва да започнете да мислите за други изходи и да имате готов план Б.
Други фактори определят и проактивното мислене.

Позитивен, креативен и гъвкав манталитет
Едуард де Боно обяснява в своите произведения, че понякога най-интелигентните хора са най-малко инициативни. Това може да звучи изненадващо, но има обяснение.

• За да предвидите бъдещето си по ефективен, оригинален и позитивен начин, трябва да генерирате много идеи и да бъдете креативни.

• Брилянтните хора са експерти в разбирането на много сложни неща за реалността. Те обаче не са в състояние да генерират алтернативни или нови предложения.

• Проактивното мислене трябва да надхвърли настоящия момент и изисква визионерска и гъвкава визия.

• Не става въпрос да бъдеш „велик мислител“, а по-скоро да си гъвкав и изключително оригинален мислител.

По същия начин, за да бъдете инициативни, е необходимо да имате положително отношение. Необходимо е да бъдеш оптимист за бъдещето и себе си. Надеждността във вашите способности да се стремите към нещо по-добро е от ключово значение за този тип фокус.

Толерантност и разочарование
Фрустрацията е емоционална бомба, която се взривява вътре, когато нещата не вървят както сте планирали. Малко психологически ситуации се оказват толкова неудобни и трудни за управление. Наложително е обаче да се научите да толерирате онези препятствия, които всеки намира по пътя към успеха.

Проактивен човек, който прилага вид умишлено, оптимистично и решително мислене, се е научил да живее понякога с чувство на неудовлетвореност. За него е ясно, че има трудности по всеки път, така че той предвиждат възможностите предварително. Това му помага да преодолее тези препятствия.

Следователно нещо, което трябва да разберете по отношение на проактивното мислене, е, че трябва да се опитате да се ориентирате в онези изненадващи нюанси, които могат да оставят плановете на близкото бъдеще.

Реалността е пълна с модели
Животът има модели. Отначало може да не ги разпознаете, но те са там, скрити, организирани от онзи ежедневен поток, където могат да се очакват определени неща. Може да ги видите там, където има стимули, които развързват целия процес, действия, които носят последици.

Следователно инициативен човек е човек, който се е научил да наблюдава, анализира и събужда интуитивната си визия за нещата в живота си. Малко по малко той осъзнава, че има определени неща, които не се случват само заради идеята да бъдат случени. Намирането на модели е един от начините да бъдете подготвени и да мислите за стратегии за реакция, за да действате по-ефективно.

В заключение
Ако губите времето си, ограничавайки се само да реагирате, вместо да бъдете инициативни, е време да си направите почивка. Когато са ви се случили много неща, най-доброто, което може да направите, е да си поемете дъх за обработка на нещата. Върнете си доброто настроение, енергия и сила.

Когато успокоите ума си, ще може да видите нещата по друг начин. Проактивното мислене се появява, когато възвърнем мотивацията, яснотата и надеждата си. Това ще бъде идеалната точка, от която да се действа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X