Напишете дума/думи за търсене

15 начина да имаме по-здрави нокти

Силните, здрави нокти са красиви и могат да бъдат показател за добро здраве, но понякога те не са толкова здрави, колкото бихме искали да бъдат.

Добрата новина е, че винаги можем да направим промени в нашия начин на живот и навици, за да спомогнем за укрепването на ноктите. Ето няколко съвета, които можете да използвате, за да ги заздравите за нула време.

1. Вземете добавка с биотин

Биотинът е един от витамините от група В. Тъй като е водоразтворим, човешкото тяло не може да го синтезира, така че трябва да сте сигурни, че го консумирате ежедневно.

Биотинът може да помогне за укрепване на косата и ноктите, а също така помага на нервната система да функционира правилно. Може да се намери в храни като сардини, варени яйца и бобови растения или можете да го приемате като добавка.

2. Намалете до минимум излагането на вода

Прекаленото киснене във вода може да причини това ноктите ви да станат слаби и чупливи. Носете ръкавици, когато миете чиниите и когато почиствате дома си.

3. Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за здравето, а здравето на ноктите не е изключение. Без достатъчно влага те може да станат чупливи и уязвими на всякакви „повреди“. Пиенето на достатъчно вода им помага да задържат влагата и да останат силни.

4. Обърнете внимание на диетата си

Уверете се, че се храните здравословно и разнообразно, както и че приемате мултивитамини с минерали. Диета с недостиг на важни витамини и минерали може да повлияе на състоянието на цялото ви тяло - включително на ноктите.

5. Внимавайте с продуктите, които използвате

Много лакове или процедури съдържат сурови химикали, които всъщност могат да отслабят ноктите. Препаратът за отстраняване на лак, който съдържа ацетон, трябва да се избягва, тъй като може да ги увреди.

Потърсете нетоксични лакове за нокти, както и лакочистител без ацетон.

6. Избягвайте да използвате гел лак или акрилни нокти постоянно

Докато те се рекламират като лесна алтернатива за тези, които имат проблеми с израстването на ноктите си, честото им използване може да накара ноктите ви да се белят, което ги отслабва. Не ги носете непрестанно.

7. Дайте на ноктите си почивка от лака

По същия начин, въпреки че лакът изглежда добре, ноктите ви трябва да дишат. Постоянното използване на лак, дори да е нетоксичен, може да отслаби нокътя.

След като носите лак за около седмица или малко, го премахнете с лакочистител без ацетон и след това оставете ноктите ви без лак в продължение на една седмица поне.

8. Дръжте ноктите си къси

Дългите нокти са по-склонни да се чупят и да бъдат наранени. Веднъж наранен, нокътят става изключително уязвим към начупване, обелване и изтъняване.

9. Не използвайте ноктите си, за да правите неща

Ако трябва да отворите ключодържател или кламер, не ползвайте ноктите си, защото това може да ги нарани, а например нож или върха на ножица.

10. Поставяйте лосион върху ноктите си

След премахване на лака или ако смятате, че не сте достатъчно хидратирани, използвайте крем за ръце и върху ноктите си, като се уверите, че ги хидратирате добре. Можете да правите това всеки път, когато си миете ръцете.

11. Избягвайте изсушаването с продукти

Ако използвате дезинфектант за ръце, опитайте се да не го нанасяте върху ноктите си и не прекалявайте. Постоянното прилагане на дезинфектант за ръце може да бъде пагубно за ноктите. Това е така, защото дезинфектантът изсушава ноктите (и ръцете), което води до чупливост и състаряване.

12. Променете начина, по който пилите ноктите си

One Direction - това не е само името на момчешка група! Пиленето на ноктите с движение напред-назад като трион всъщност може да отслаби ноктите ви. Пилете само в една посока – това е най-щадящо за тях.

13. Използвайте почистващи продукти с повишено внимание

Когато почиствате у дома, носете гумени ръкавици. Много почистващи продукти или почистващи кърпички съдържат химикали, които могат да отслабят нокътя. Ръкавиците ви помагат да избегнете контакт с тези химикали.

14. Погледнете какво съдържа шампоанът ви

Ако използвате шампоан, който изсушава или има за цел да премахне маслата (т.е. този, който е за мазна коса), имайте предвид, че той може да изсуши ноктите ви и да ги направи слаби и чупливи. Опитайте да смените шампоана си за няколко седмици и вижте дали забелязвате разлика.

15. Говорете с вашия лекар

Ако сте опитвали няколко неща в продължение на няколко седмици и не сте забелязали някаква промяна в ноктите си, посетете дерматолог. Той ще разгледа ноктите ви и ще ви зададе нужните въпроси, за да отстраните проблема по най-професионален начин.

Грешки в педикюра, които може да се избегнат

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X