Напишете дума/думи за търсене

5 храни, които ще се погрижат за здравето на черния дроб през нощта

Доброто здраве на черния дроб е синоним на благополучие. Ако този орган е силен, храносмилането се извършва правилно и може да се насладим на вътрешен баланс, който се забелязва и външно.

От друга страна, когато черният дроб е възпален или претоварен, веднага ще забележим симптомите. Едно от най-често срещаните е често събуждане през нощта с чувство на „пълнота“ или натиск.

Имайте предвид, че черният дроб има свои собствени работни ритми. Той е един от най-активните органи през нощта, досущ като мозъка.

Тялото все още е активно през нощта
Далеч от това да се изключи, когато затворите очи и заспивате спокойно, тялото продължава да изпълнява множество задачи.

• Докато спим, вазопресинът се освобождава. Това е хормон, който причинява увеличаване на реабсорбцията на вода и ни пречи да загубим тази вода поради стомашни проблеми. Това вещество е известно още като "антидиуретичен хормон".
• Ендокринната система също има своите отговорности: най-високите пикове на производството на хормон на растежа, който е от съществено значение за децата, се случват през нощта.
• По това време се появява мелатонин, който насърчава както адекватния сън, така и правилната регенерация на клетките.
• По време на фазата на делта сън или дълбок сън, кръвното налягане се понижава, за да се защити сърцето и да се насърчи почивка и спокойствие.
• Когато спим, мускулният ни тонус намалява и мускулите ни се отпускат. След това може да синтезираме хормони и протеини за мускулите. Насърчава се регенерацията на много структури, като междупрешленните дискове, които се пълнят и укрепват, докато спим.
• Мозъкът е невероятно активен. Данните и информацията се съхраняват и маловажните аспекти се изхвърлят.
• Докато спим, имунната система изпълнява много задачи. Това включва пречистване на вредните елементи и подновяване на защитните сили.
• Черният дроб е един от органите, които изпълняват най-много функции през нощта. Той метаболизира много ензими, протеини и витамини. Изпълнява и основни почистващи задачи заедно с лимфната система.
Ако претоварите черния си дроб по време на вечеря с мазни храни, много пикантни храни или с излишна захар, вие му пречите да изпълнява задачите си оптимално.
• Трябва да вечеряте поне два часа преди лягане. По този начин ще може да усвоите добре храната и ще помогнете на черния ви дроб да изпълни функциите си през следващите часове.
• Опитайте се винаги да вечеряте по едно и също време. Мозъкът и тялото обичат редовните навици.
• Никога не се напрягайте значително и не правете тежки упражнения след вечеря или преди лягане.

Кои са някои от най-страхотните храни за здравето на черния дроб?


1. Артишок
Идеална вечеря за насърчаване на здравето на черния дроб би била например артишок с малко зехтин, ябълков оцет и малко лимонов сок.
• Артишокът укрепва черния дроб и жлъчния мехур.
• Помага за поддържане на добро храносмилане.
• Стимулира уринирането.
• Насърчава обновяването на клетките.
• Артишокът може дори да помогне за лечение на мастен черен дроб.

2. Спанак
Като цяло всички зеленолистни зеленчуци са богати на фибри, витамин В и фолиева киселина, която стимулира функциите на черния дроб и бъбреците. Не се колебайте да придружите вечерята си със спанак, глухарче, рукола и цикория и други.

3. Вода със стафиди
Стафидите са чудесна храна за грижа за черния дроб. Тяхната консумация е свързана с подобрения в липидния профил според статия, публикувана в списание Food Research International. Те са естествен източник на антиоксиданти, които насърчават прочистването на черния дроб, като същевременно осигуряват множество витамини.

Може да овкусите салатите си с няколко стафиди или да приготвите тази лечебна вода.

Съставки

• 1 чаша и половина стафиди (150 г)
• 2 чаши вода (500 мл)

Просто сварете стафидите във водата за половин час. След това ги
оставете да престоят една нощ. На следващия ден отделете гроздето от водата и изпийте отварата топла преди или след вечеря.

4. Цвекло
Червеното цвекло има чудесен запас от хранителни вещества за поддържане на здравето на черния дроб: беталаин, фибри, желязо, бетацианин, фолиева киселина и др.

5. Моркови
Те са богати на вода, флавоноиди и бета-каротин и помагат в борбата с чернодробни проблеми като възпаление или цироза.
Каротеноидите имат важна антиоксидантна роля, която може да помогне за подобряване на здравето на черния дроб.

Имайте предвид, че споменатите храни трябва да са част от разнообразната и балансирана диета. Освен това те не трябва да заместват никакво фармакологично лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X