Напишете дума/думи за търсене

Може ли бучките по главата да са тумори?

Много е важно да не се тревожите, когато получите бучка на главата си. В повечето случаи кистите са напълно безвредни.
Туморите възникват поради неконтролираното делене на клетките в една област на тялото. Постепенно се образуват вътрешни бучки, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени (ракови). Доказано е, че тази промяна възниква от мутация в генетичния материал на тези клетки.
Идентифицирани са някои рискови фактори, които увеличават шансовете за развитие на заболяването. Например пушенето, алкохолизмът и употребата на наркотици.

В други случаи медицинската история и произход на пациента (роднини, които са имали същото състояние) също могат да играят роля.
Важно наблюдение тук е, че мозъчните тумори никога не се появяват като бучки от външната страна на главата. Тъй като мозъчните тумори променят мозъчните клетки, ракът се развива вътре в този орган.
Това заболяване никога не уврежда невроните, тъй като тези клетки на нервната система не претърпяват клетъчно делене. Следователно, тази патология ще засегне невроглията - клетките, които придружават, подхранват и защитават невроните.

Бучки по главата поради травма
Ако паднем или получим удар в главата, освен болката, скоро може да започне да се образува бучка, която може да варира по размер.
Подутината се причинява от разкъсване на кръвоносните съдове в зоната, която е получила удара. Тъй като кръвта не може да потъне в по-дълбоките тъкани, тя се натрупва към външната среда под формата на подуване.

След няколко дни изчезва и променената област се връща в първоначалното си състояние. Ако тази подутина причини други признаци, като изтръпване или загуба на зрение, ще е необходимо да посетите лекар, за да проверите за по-сериозни увреждания.

Мастни кисти, мастни бучки или липома
Както подсказва името, мастните кисти са спонтанни натрупвания на мазнини (себум) и други отломки, които могат да образуват бучки по кожата. Те могат да се появят навсякъде по повърхността на тялото. Те обаче рядко са злокачествени и най-сериозното състояние би било естетическата промяна в областта.

Специалистите са потвърдили, че те обикновено са придобити, което означава, че човекът ще ги развива през целия си живот. В малък процент от случаите мастните подутини се появяват от раждането.
Те се образуват от запушване на мастните жлези, които са разположени по цялото тяло (включително скалпа). Все още не са известни причините и рисковите фактори, които могат да благоприятстват такава ситуация. Мазнината, произведена от тези структури, е в състояние да подхранва и защитава тъканта, която образува кожата.


Възможно е също да забележите различна консистенция, ако бучката расте върху черепа (тя е твърда и има малка подвижност) или в областта по-близо до скалпа (те са по-меки и могат да се манипулират повече).
Понякога някои заболявания могат да причинят образуването на мастни кисти, но това е рядко. Такъв е случаят със синдрома на Горлин, синдрома на Гарднър, вродената панцитопения или мултиплекс на стеатоцистома.

Винаги се консултирайте с лекар
Основният проблем с мастните кисти е, че те могат да станат доста големи. Ако не се лекуват правилно, те имат склонност да се инфектират. Като цяло има свръхрастеж на бактериалната флора, която естествено обитава кожата.

Въпреки това, когато тази ситуация стане тежка или пациентът има имунна система, която не е в състояние да функционира правилно, т.е. ако пациентът е с имунодефицит, тогава има повишен риск от колонизация на опортюнистични патогени.

Те се възползват от „ниските защитни сили“ за възпроизвеждане и гнездене в леглото на кистата. Като цяло това са бактерии, които се хранят със себум и е необходимо лечение с антибиотици.

Други причини за бучки по главата
• Себореен дерматит
• Фоликулит
• Уртикария
• Възпаление на лимфните възли

Всички горепосочени патологии обикновено са придружени от други симптоми като болка, зачервяване и сърбеж на засегнатата област. Освен това фоликулитът може да бъде придружен и от гнойно течение поради суперинфекция.

От друга страна, вид рак на кожата, наречен базално-клетъчен карцином, също може да причини бучка на главата. В този случай е необходимо да потърсите петна по кожата около бучката и да отидете на специалист възможно най-скоро, ако ги забележите.

Както стана ясно, бучката на главата никога няма да бъде свързана с мозъчен тумор. Тази клинична изява се дължи на редица различни патологии, само една от които е злокачествена. Въпреки това, винаги е препоръчително зоната на безпокойство да бъде оценена от специалист, особено ако се появи след някаква форма на травма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X