Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали сме емоционално интелигентни

Днес концепцията за емоционална интелигентност е на мода както в бизнеса, така и в областта на личностното развитие.

Не е необходима магистърска степен или да сте прекарали време в Тибет, за да сте емоционално интелигентни. Достатъчно е да култивирате уважение, себепознание и да се научите да управлявате правилно емоциите си всеки ден.

Вие емоционално интелигентни ли сте? Как да знам
Един аспект, който трябва да вземем предвид, е, че човешките същества действат въз основа на своите емоции, почти без да го осъзнават. Мозъкът е усъвършенстван резултат от еволюция, преминала през множество фази.

Лимбичната система е отговорна за обработката на емоциите. В известен смисъл това е невронният компонент на емоцията.

Имайки това предвид, нека да разгледаме признаците на добре развита лимбична система – тоест симптомите на емоционална интелигентност.

Ако сте емоционално интелигентни, вие сте се научили да разпознавате и използвате емоциите си
Има много хора, които бъркат емоционалния контрол с ограничаването или скриването на усещанията.

Да контролираш обаче, не означава да отричаш. Ако например изпитваме гняв или ярост в даден момент, няма да ни помогне да отречем това, което чувстваме, или да го скрием. Това може да има много негативни последици.

• Емоционално интелигентният човек разбира какво чувства. Далеч от това да го крие, той търси начини да подобри и да се изправи срещу това състояние.
• Ако изпитва гняв, той дири причините, които са го причинили, и се опитва да намери решение, което е насочено към канализиране на негативната емоция. Познаването на причината е първата стъпка към решението.

Емоционално интелигентният човек не търси вина и не проектира емоциите си върху другите. Напротив, той знае, че е отговорен за чувствата си и знае как да се предпази, за да освободи напрежението и да постави граници.

Вие използвате асертивна комуникация
Асертивността може да се определи като способност да се комуникират емоциите с увереност. Това е способността да кажете НЕ без агресия и с това също да придадете стойност на другия човек.

Емоционално интелигентен човек може да ви каже, че не му харесва как се отнасяте към него. Той може да ви заяви това с уважение и пълна искреност, посочвайки, че отношенията ви биха били по-здрави и обогатяващи, ако действате по различен начин.

Способността да даваш информация с уважение, без гняв и с интелигентност е ключът към това да може да живеем заедно с уважение. Благодарение на асертивността ние ще може да се погрижим за нашето самочувствие, като винаги даваме ясно да се разбере какво искаме и какво не сме склонни да приемем.

Вие сте наясно, че емпатията не е същото като симпатията
Това е друг аспект, който трябва да вземем предвид: хората с емпатия невинаги проявяват симпатия.
Това е далеч по-дълбок процес, който ни свързва като вид, като може да се поставим на мястото на другия човек.
• Емоционално интелигентният човек разбира какво е разочарование, защото сам го е преживял. Той знае как да го разчете в лицата на околните и затова действа с уважение, за да не ги нарани.
• Емпатията ни свързва един с друг. Това е нашето средство да разберем, че думите ни могат да наранят толкова, колкото и всеки удар, и че всичко, което правим и казваме, има последствия.
• Благодарение на огледалните неврони, които всички имаме, може да се свързваме по-добре един с друг, за да изградим по-уважителни социални и лични преживявания.

Емоционално интелигентните хора разпознават съюза между мисли и емоции
Ние сме това, което мислим. Ако имаме отрицателно мнение за нашите възможности, нашите емоции ще отразяват това и следователно действията, които предприемаме, ще бъдат ограничени и некачествени.

• Човек с емоционална интелигентност признава, че е това, което мисли. Той знае, че една положителна мисъл може да предизвика силна емоция. Тази емоция може да генерира действие, което дори му позволява да промени реалността си.

Емоционалната интелигентност е ключът към отварянето на много от тези врати, които сме затваряли през целия си живот. Способността да вземем предвид как умът е свързан с емоциите може да ни позволи да бъдем по-умели и щастливи в съществуването си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X