Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за увеличаване на емоционалната интимност в отношенията

Емоционалната интимност е усещане за близост към друг човек. Това е истинско, взаимно чувство, основано на емпатия. Когато сме в емоционално интимна връзка, може да споделяме лични чувства, без да се усещаме осъдени, неприети или неудобни, че не правим или мислим уж правилното нещо.
Този тип интимност е типичен за истинското приятелство и трябва да присъства във всяка лична връзка, стремяща се да бъде автентична.

Емоционалната интимност може да съществува между приятели, в семейни отношения и в романтични отношения. Някои хора дори я усещат към своя домашен любимец. Усещането за споделена интимност е важно както за физическото, така и за психическото здраве. Дава ни сигурност, засилва самочувствието ни и ни помага да се доверим на другите.

Емоционалната интимност е важна във взаимоотношенията, но понякога е доста трудно да се чувстваме близки с хората, с които би трябвало да се чувстваме интимни.

Следните съвети ще ви помогнат да изградите по-дълбока връзка с важните хора в живота си.

1. Разберете защо държите хората на разстояние
Знаете ли защо държите околните далеч в емоционален смисъл? Има някаква причина да отблъсквате другите. Може да е нещо, което ви е накарало да загубите доверието си в тях или някакво разочарование от миналото. Може би защото сте израснали в среда, в която е имало отчетлива липса на интимност или защото сте развили цинично отношение към другите.
Каквато и да е причината, ще трябва да я разберете, за да може да продължите напред.

2. Увеличете физическия контакт, малко по малко
Емоционалната интимност има важен физически компонент във всеки тип връзка. Погледнете вашите взаимоотношения и отношенията на хората около вас. Индивидите със силна емоционална близост се докосват един друг.

За да продължим да увеличаваме малко по малко емоционалната близост, е необходимо да започнем да се докосваме един друг, да започнем да изграждаме отново доверието. И този контакт трябва да бъде искрен, а не насилствен. Трябва да се прави с бебешки стъпки, защото когато интимността е загубена или когато е изградена стена между хората, е много трудно да се преодолеят тези проблеми.

3. Разберете разликата между физическа и емоционална интимност

„При мъжете сексът понякога води до интимност; при жените интимността понякога води до секс.”

Барбара Картланд

Като цяло мъжете могат да се откъснат от емоциите си и да чувстват, че сексът е просто секс, докато жените може да смятат, че сексът е мост към по-голяма интимност.

Разбира се, това не е абсолютно правило, но ни помага да видим как физическата и сексуалната интимност могат да бъдат разбрани от две различни гледни точки. Във всеки случай е грешка да се предполага, че физическата интимност неизбежно ще доведе до усещане за емоционална интимност, особено ако не е придружена от изграждане на взаимоотношения извън физическия аспект.

В неромантичните отношения може да приложим същия принцип. Наличието на контакт между хората не означава нищо, ако този контакт се осъществява чисто по задължение или навик. Във всеки случай при емоционална близост не става въпрос за физическа близост. Начинът, по който се отнасяте към другите, също определя нивата на интимност.

4. Споделяйте с другите, малко по малко
Друг аспект, върху който е необходимо да работим малко по малко с околните, е споделянето с тях на нашите чувства, идеи, желания, мечти или разочарования. Така ще започнем наистина да се опознаваме, отваряйки се малко по малко.

Създайте си навик да казвате на другите как се чувствате, какво мислите, на какво се надявате... малко по малко и в точния момент.

5. Не насилвайте нещата
В началото казахме, че емоционалната интимност е двупосочен път. Ако се опитате да форсирате обстоятелствата, може да се окажете в трудна ситуация. Трябва да се позволи на емоционалната интимност да се развива по естествен начин. Също така е необходимо да знаете как да се отдръпнете или да забавите нещата, когато това е необходимо. Не бъдете твърде взискателни към другия, ако не искате да развалите всичко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X