Напишете дума/думи за търсене

Пробойните, заради които куцат връзките?

Много от двойките, които ходят на терапия, го правят, защото не са доволни от връзката си. Но понякога те отиват на консултации, без да знаят дали наистина имат проблем или просто преминават през тежък период и трябва да изчакат бурята да премине.
Тези двойки имат проблеми в някои области на отношенията си, но не и в други. Това води до объркване и съмнение дали те имат проблеми с партньора си или с личния си живот.
Тази статия има за цел да обясни петте различни области, които терапевтите използват, за да идентифицират проблемите на двойката и в коя област са те.

1. Приятелство

Тази област се отнася до това да гледате на партньора си като на приятел. Това означава, че трябва да споделяте своите чувства, ежедневни преживявания, тревоги и желания с него. Приятелството е необходимо за една двойка, за да функционира добре. Много щастливи двойки посочват приятелството като лепилото, което поддържа връзката им заедно.
Освен това приятелството във връзката може да съществува преди връзката да стане романтична или може да се развие заедно с нея.
Ако отношенията на двойката не са добри, ще има няколко проблема, които се коренят в липсата на доверие. Това ще се прояви като общо усещане за дистанция. Може да се чуете да казвате, че другият е непознат за вас.


2. Интимност

Има моменти, когато една двойка може да има проблеми с приятелството си, но нивото на интимност е много силно. Интимността е качественото време, което двойката прекарва сама, където се споделят вербални изрази на обич и любов. Интимността включва и моменти, в които хората са искрени и споделят най-дълбоките си идеи, емоции и желания с партньора си.

Много е важно двойката да има време насаме. Това обаче става трудно заради децата, работата и семейните задължения. Тези причини могат да накарат един от партньорите да почувства липса на уединение. Той също може да се чувства сякаш не получава вниманието, което заслужава.

3. Бъдете екип
Усещането, че вие и вашият партньор работите като екип, е от съществено значение за връзката. Когато една от двете страни почувства, че половинката й не отделя достатъчно усилия за живота им като двойка, това създава проблеми. И двамата участници в нея трябва да ценят споделените усилия. Те трябва да споделят еднакво ежедневните задачи и семейните задължения, които им позволяват да се подкрепят взаимно.

Човекът, който чувства, че върши цялата работа, ще започне да се усеща така, сякаш другият е тежест или товар, който причинява стрес и недоволство.

4. Страст и сексуалност
В една връзка трябва да има страст и сексуалност. Без тези аспекти просто имате много добро приятелство и никога няма да имате перфектна романтична връзка по този начин. Двойката трябва да отдава голямо значение на страстта и сексуалността.

С други думи, страстта и сексуалността са склонни да избледняват с годините. Това е естествена част от еволюцията на двойката и често е адаптация към първите признаци на физически ограничения. Въпреки това, стига да има интерес към поддържането на пламъка жив, добрата сексуалност е възможна дори с някои спънки.

5. Ангажимент за общо бъдеще
Ангажиментът в една двойка надхвърля вербален или официален ангажимент на вярност и уважение. Когато говорим за ангажираност, имаме предвид участието на всяка страна в бъдещето на връзката и споделените проекти.

Ако двойката се разделя всеки път, когато има проблем или спор, то става дума за двама души без ангажимент или с ниско ниво на ангажираност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X