Напишете дума/думи за търсене

3 страхотни рецепти, в които може да използваме остатъците от храна

Със следните рецепти ще спестите пари и ще подобрите качеството на хранене на вашето семейство. Добавете ги към седмичното си меню, за да се възползвате от обичайните остатъци храна.

Не забравяйте, разбира се, че диетата ви трябва да бъде разнообразна и балансирана, за да може да поддържате добро здравословно състояние. От решаващо значение е и тя да се състои главно от пресни храни.
Предлагаме ви няколко страхотни рецепти, с които ще се храните хем бюджетно, хем ще рециклирате продуктите.

1. Пълнени патладжани с ориз
Оризът е източник на висококачествени въглехидрати. Също така съдържа фибри, които подобряват чревния транзит, като помагат за намаляване на запека.

Съставки:

• 1 глава лук
• 1 домат
• 4 патладжана
• сварен ориз
• 1 щипка сол
• 2 скилидки чесън
• 1 щипка черен пипер
• 600 милилитра зеленчуков бульон
• 6 супени лъжици екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 градуса. През това време измийте и почистете патладжаните, като отстраните дръжките. След това ги разрежете наполовина по дължина.
2. Полейте със зехтин и ги сложете да се пекат поне 20 мин. Махнете пулпата с лъжица и оставете настрани получените лодки от патладжани.
3. За да приготвите плънката, нарежете чесъна заедно с лука и домата на ситно. След това запържете зеленчуците в тиган със зехтина. Когато стигнете желаната от вас степен на готвене, добавете пулпата от патладжан.
4. Прибавете зеленчуковия бульон. Когато течността се изпари частично, смесете всичко с ориза, напълнете лодките от патладжан и сервирайте.


Салата от киноа
Киноата е една от най-добрите храни с високо съдържание на въглехидрати, които могат да бъдат включени в хранителния ви режим. Осигурява качествени въглехидрати и фибри.

Съставки:
• 1 чаена лъжичка кориандър
• сварена киноа
• 1/2 глава лук, ситно нарязан
• 1 червена чушка на ивици
• 20 зелени маслини без костилка
• 12 нарязани бадеми
• 1 лимон, нарязан наполовина
• Екстра върджин зехтин
• 2 чаени лъжички прясна мента
• 2 домата без семки, нарязани на малки кубчета
• 1/2 тиквички без семки, нарязани на тънки филийки

Начин на приготвяне:
1. Загрейте олио в тиган на среден огън. Добавете лука и подправките и запържете.
2. Добавете киноата заедно с тиквичките, доматите, маслините и бадемите.
3. След задушаване за няколко минути всичко е готово за сервиране. Изчакайте да се охлади, за да консумирате салатата на стайна температура.

Тарт от бутертесто със зеленчуци и мед
Тази рецепта се откроява с концентрацията на здравословни фитохимикали. Тези елементи имат висок антиоксидантен капацитет.

Те неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този механизъм е свързан с по-нисък риск от развитие на сложни заболявания.

Съставки:
• 1 правоъгълно бутертесто
• 600 г червен лук
• 180 г червен пипер
• 180 г зелена чушка
• 50 г черни маслини
• 3 супени лъжици зехтин
• 60 супени лъжици мед
• Мащерка, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете лука.
2. Измийте чушките и след това ги нарежете, като отстраните семките. Загрейте предварително фурната до 200 градуса.
3. Задушете зеленчуците на слаб огън. Започнете с лука за около 5 мин.
4. Добавете чушките и ги полейте с меда, заедно с лъжица мащерка, сол и черен пипер. Около 10 мин по-късно лукът ще стане прозрачен и готов.
5. За окончателното сглобяване на тарта разточете бутертестото в тава за печене. Важно е да има хартия върху дъното на тавата, за да не залепне.
6. Разпределете зеленчуците върху тестото и поръсете още една чаена лъжичка мащерка.
7. Печете 15-20 мин.

Да ви е вкусно!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X