Напишете дума/думи за търсене

9 сигнала, че се чувстваме виновни

През целия си живот сме заобиколени от морални и културни норми, които ни затрудняват, когато става въпрос за причините за вина и преодоляването й. По същата причина чувството за вина засяга много области от живота ни.

Вината е свързана със самочувствието и чувството на срам. Обичайно е да се чувстваме по-низши от хората около нас, когато се усещаме виновни. Това често ни кара да не може да споделим чувствата си с тях.

Трудността произтича от това, че не го осъзнаваме. Освен това чувството за вина може да създаде пречка в процеса на личностно израстване, като постепенно намалява качеството ни на живот и нашето щастие.
Въпреки че може да се представи по много начини, това са деветте най-разпознаваеми сигнала, че се чувстваме виновни.

1. Да бъдеш имунизиран срещу ласкателство и градивна критика.
Бягате, когато другите проявяват загриженост за вас или просто се опитват да споделят привързаността си към вас под формата на похвала и градивна критика. Това е така, защото чувството за вина ви кара да се чувствате недоволни от подобни чувства. Така избягвате да проявявате подходящо отношение.
Вината също ви кара да прикривате негативните си емоции, така че никой да не усети какво се случва с вас. Това може да ви накара да изглеждате студени и отчуждени.

2. Не се наслаждавате на това, което обичате да правите. Когато се чувствате нещастни поради вина, чувствате, че не искате да правите нищо.

3. Прекалено сте заети на работа и у дома. Дългото работно време или намирането на убежище в учене или четене на книги може да ви даде да разберете, че сте затънали в рутина на самосъжаление, но вие се оправдавате, че сте наистина заети.


4. Чувствате се неспособни да постигнете целите си. Когато не разрешите чувството си за вина, това лесно може да доведе до депресия.

5. Изричате благородни лъжи. За да не навредите на самочувствието си, казвате малки благодорни лъжи, които смятате за безобидни, за да не изглеждате зле.

6. Пренебрегвате социалните си взаимоотношения. Фактът, че се чувствате виновни, ви кара да избягвате хората от близкия ви кръг. Приятели, семейство и хора, които ви познават най-добре. Всъщност вие правите всичко възможно, за да не открият негативния ви начин на живот. Отдалечаването от хората, които обичате, ще бъде подчертано от срама от чувството за вина.

7. Изпитвате постоянно безпокойство. Вашето безпокойство е адаптация към средата, която ви заобикаля. То ви държи нащрек за възможни опасности, които ви заплашват.

Притеснението прави ежедневието ви безрадостно, държейки ви постоянно фокусирани върху мислите, които възникват около чувството за вина, което изпитвате.

8. Спите и ядете малко. За да има вътрешен баланс, тялото ви трябва да е непрекъснато свързано с вашето психическо състояние.
Тъгата и апатията, причинени от чувството за вина , засягат естествения ви биологичен ритъм, променяйки както апетита, така и лекотата на заспиване.

9. Имате главоболие. Мигрената или главоболието произлизат от непрекъснати състояния на физически и емоционален дискомфорт, изпитвани с течение на времето.
Когато не решите проблем, тялото ви казва по психосоматичен начин, че трябва да дръпнете спирачката. Приемането на хапчета, вместо да помислите трезво какво се случва с вас, само ще ви накара да се почувствате още по-виновни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X