Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за торта с царевично брашно

Арепас, енчилада, тамалес, кесадия, полента, качамак, пуканки...Това са добре познати ястия, приготвени с царевица. Благодарение на кулинарните си свойства и на факта, че не съдържа глутен, царевицата е добра идея за приготвяне на редица ястия.

С царевично брашно може да получите лека, влажна торта с фантастичен вкус.

Основните му хранителни характеристики са подобни на тези на другите зърнени храни. То е източник на въглехидрати, чиято основна функция е да осигурява енергия на тялото. Състои се също от 10% протеин и значителни количества фибри.

Що се отнася до наличието на микроелементи, царевицата съдържа витамини от група В и някои минерали като желязо, магнезий и калий. Също така съдържа фенолни съединения и бета-каротини с антиоксиданти и пребиотично действие.

Царевичното брашно придоби популярност заради липсата на глутен, така че се превърна в основна съставка за хора с цьолиакия или непоносимост към глутен.

Рецепта за торта

6 парчета

• 4 големи яйца
• 70 г зехтин
• 190 г захар
• 170 г царевично брашно
• 14 г бакпулвер
• Кората на 1 лимон
• 1 чаена лъжичка масло за намазване на формата

Приготвянето на тази торта е много просто. Общото време, от което се нуждаете, е около 1 час и 15 минути, като се брои времето за печене.

1. Предварително загрейте фурната до 170 градуса.
2. Намажете формата за печене с маслото и поръсете малко царевично брашно. Разклатете, за да премахнете излишното.
3. След това поставете яйцата, захарта и лимоновата кора в голяма купа или купа.
4. Разбийте около 6 мин, или докато станат белезникави и удвоят обема си.
5. След това постепенно добавете зехтина, бъркайте до гладкост.
6. Смесете брашното с маята. Изсипете в купата с яйцата и разбъркайте с бъркалка, но правете това внимателно, за да не се разбие много. Спрете, когато бучките изчезнат.
7. Добавете тестото във формата за печене и оставете във фурната за 1 час, или докато клечката за зъби излезе чиста.

В тази рецепта тестото е овкусено с лимонова кора. Може да се използват и други съставки за получаване на желания вкус - портокалова кора, настърган кокос, канела или няколко капки ванилова есенция.

Страхотна алтернатива е да разрежете блата наполовина и да го напълните с портокалов мармалад, бита сметана. За външна декорация се съчетава добре с шоколадово покритие, пудра захар, поръсена отгоре, или малко пресни ягоди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X