Напишете дума/думи за търсене

5 факта, които всяка жена трябва да знае за кистите на яйчниците

Въпреки че кисти на яйчниците обикновено се появяват по време на детеродна възраст, те могат да се появят и след менопаузата и може да са показателни за карцином, така че медицинските прегледи са от съществено значение.
Кисти на яйчниците са състояние, което може да засегне репродуктивната система на жената. Това е доброкачествено състояние, което се развива в яйчниците, което може да доведе до усложнения, когато не се лекува правилно.

1. Какво представляват кисти на яйчниците?
Това са малки, пълни с течност торбички, които се образуват в или върху яйчниците . Те могат да варират по размер от милиметри до малко над пет сантиметра.

Всеки път, когато една жена овулира, малък фоликул се образува в един от нейните яйчници и се разкъсва, когато яйцеклетката е узряла и готова за оплождане.

Ако бременността не настъпи, фоликулът се резорбира естествено. Въпреки това, ако този процес се провали, клетката се цистира и образува чужди тела.

Жените са изложени на риск от развитие на това състояние след достигане на етапа на пубертета и през репродуктивните си години. Като цяло кистите на яйчниците обикновено изчезват с настъпването на менопаузата, но има случаи на състоянието и в по-напреднала възраст.

2. Свързани фактори и основни симптоми
Засега няма известна причина, която да може надеждно да обясни защо се появяват. Въпреки това няколко фактора са свързани с риска от развитието им.

Това са нередовните менструални цикли и провеждането на лечение за плодовитост. Освен това те често са свързани със специфични хормонални дисбаланси или други генетични проблеми.

Както при други заболявания на репродуктивната система, симптомите могат да бъдат объркани с тези на други по-чести състояния.

Важно е редовно да посещавате гинеколог, за да избегнете проблеми.
Сред основните симптоми са нередностите в менструалния цикъл. Може също да се развие болка в корема и таза, която се отива към гърба или краката. Това състояние причинява още:

• Силна болка по време на полов акт
• Повръщане и гадене
• Чувствителност в гърдите
• Усещане за тежест и подуване на корема
• Налягане в ректума и пикочния мехур


3. Как се откриват кисти на яйчниците?
При съмнение за кисти на яйчниците трябва да се направи тазов преглед и да се провери чрез ултразвук за тяхното наличие.
По отношение на лечението гинекологът може да препоръча периодични прегледи, за да определи дали кисти на яйчниците могат да се резорбират с течение на времето.

В случай че се увеличават по размер или причиняват болка или други усложнения, могат да се препоръчат контрацептиви или хирургична процедура.

4. Кисти и плодовитост
Едно от опасенията, които могат да възникнат при диагностициране на кисти, е плодовитостта. Като цяло те не представляват риск за зачеването, но в някои случаи могат да предотвратят правилното протичане на овулацията.
От друга страна, размерът на кистата може да се увеличи и да промени функционирането на яйчниците или да ги деформира. Тази ситуация може да компрометира плодовитостта в бъдеще.

Те не са нормални в менопаузата
Жена в менопауза има по-нисък риск да страда от кисти. Според експертите кистите на яйчниците в този период от живота могат да бъдат признак на рак, въпреки че не е често срещана симптоматика.

5. Синдром на поликистозните яйчници
Появата на кисти в различни части на яйчника, един вид клъстер със 7 или 10 фоликула, е заболяване, известно като синдром на поликистозните яйчници.

То възниква поради хормонален дисбаланс. Кистите изискват повече внимание и грижи, защото са пряко свързани с промени в менструалния период, безплодие или излишно окосмяване по тялото, наред с други неща.

В повечето случаи те не причиняват промени и изчезват сами с течение на времето. Въпреки това е важно да се подложите на медицински прегледи, за да сте сигурни, че всичко върви добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X