Напишете дума/думи за търсене

4 причини за вагинална отпуснатост и превенция

Вагиналната отпуснатост е често срещано състояние при жени, които са претърпели промени в тялото си поради различни причини. Едно от последствията от загубата на тонус и еластичност на тази област е, че това може да повлияе както на самочувствието, така и на сексуалния живот на жената.

Много дами се чувстват неудобно по време на секс, защото усещат дискомфорт поради вагинална отпуснатост. Този симптом обаче не е пречка за добър сексуален живот.

Вагиналната отпуснатост не се счита за заболяване, нито за дисфункция или дефект. Това е проблем, причинен от загубата на мускулен тонус във вагината, поради генетични фактори, хормонални промени и начин на живот.

Поради тази причина се класифицира като естествено състояние, тъй като възниква главно, когато тялото претърпи биологични промени.

Вагиналната отпуснатост сама по себе си не е пречка за пълното удоволствие от секса, нито трябва да намалява положителните ефекти на половия акт върху тялото. По-скоро дискомфортът възниква, когато засяга самочувствието и увереността на жената.

Какви са причините за вагинална отпуснатост?

1. Възраст
Времето е една от основните причини за вагинална отпуснатост. Поради промените, които стареенето причинява, тялото започва да произвежда по-малко колаген, който е основният елемент, отговорен за поддържането на тъканите здрави.

И докато признаците на стареене могат да бъдат доста очевидни по лицето, шията и деколтето, гениталната област също не е пощадена от последствията.

2. Бременност и раждане
Нормално е вагината да загуби известен тонус след разтягането, което претърпява след раждане. Това усещане за отпуснатост е още по-лошо, когато е имало разкъсване или когато е използван форцепс.

Въпреки това, когато бебето се роди чрез цезарово сечение, жената също може да развие този симптом. Бременността кара кожата и мускулите на влагалището да губят твърдост поради натиска, упражняван върху тях.

3. Наднормено тегло и заседнал начин на живот
Мускулите на влагалището могат да отслабнат в резултат на наднормено тегло и заседнал начин на живот. Както при другите мускулни групи, упражненията са от ключово значение за укрепването им.

4. Хормонални промени
Физиологичните нарушения, които възникват по време на менопаузата, могат да бъдат причина за вагинална отпуснатост. При тях има хормонален дисбаланс, който увеличава загубата на вагинална твърдост поради промени в лигавицата, която защитава зоната.


Съвети за предотвратяване на вагинална отпуснатост
Вагиналната отпуснатост засяга предимно жени, които са раждали поне веднъж. Въпреки това има няколко метода и съвета, които могат да помогнат за предотвратяването и намаляването му, без да се налага да прибягвате до вагинопластика.
Правете упражнения на Кегел няколко пъти седмично. Те имат за цел да стимулират вътрешните и външните мускули на вагината, за да тонизират цялата област.
Усвоете рутина за рехабилитация на тазовото дъно. Идеален за възстановяване на зоната след раждане или при състояния като инконтиненция.
• Правете секс по-често. Очевидно това служи за повишаване на еластичността на влагалището и предотвратяване на атрофия и сухота.
• Поддържайте здравословна диета. Не само за здраве, но и за балансиране на телесното тегло и поддържане на добро производство на колаген.
• Не разтягайте и не наранявайте зоната. Почесването силно при сърбеж може да отслаби кожата ви.
• Използвайте подходящи продукти за вашата грижа. Не използвайте парфюмирани сапуни, душове или пудри.
• Не използвайте прекомерна сила. Вдигането на тежки предмети увеличава чувствителността към интраабдоминално налягане, което от своя страна отслабва мускулите на вагината.

Други възможности за лечение на вагинална отпуснатост
В допълнение към изброените по-горе, има и други методи за премахване на вагинална отпуснатост, като коригираща хирургия, която не е силно препоръчителна поради възможните си усложнения, и радиочестота - по-модерен вариант, който произвежда стесняване с използване на локализирана топлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X