Напишете дума/думи за търсене

Традиционна рецепта за пиле в бадемов сос

Пиле в пепитория (пиле в бадемов сос) е класическа испанска рецепта с бяло месо. Тази рецепта е чудесна за вашето здраве, ако я включите в контекста на разнообразна и балансирана диета. На първо място, трябва да се отбележи, че това ястие осигурява протеини с висока биологична стойност. Те са необходими за избягване на състояния и заболявания, свързани с мускулна маса, като саркопения.

От друга страна, говорим за ястие, което включва значително количество качествени мастни киселини, идващи от бадемите. Тези елементи са решаващи за намаляване на сърдечносъдовия риск. Освен това бадемите са източник на антиоксиданти и здравословни мазнини, така че допринасят за намаляване на системното възпаление.

Трябва да споменем и ниското съдържание на въглехидрати. Ястието може да бъде придружено с гарнитура като ориз, но може да го замените със зеленчуци.

Така че може да се включи в контекста на кетогенна диета. Доказано е, че този тип хранителен режим има определени положителни ефекти върху управлението на телесния състав.

• 1 глава лук
• 1 скилидка чесън
• 6 пилешки бутчета
• 1 варен яйчен жълтък
• щипка шафран
• 1 супена лъжица брашно
• сол и черен пипер на вкус
• 1 литър пилешки бульон
• 1/2 чаша бяло вино
• екстра върджин зехтин
• 200 г бадеми

1 Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите тиган с малко зехтин на силен огън. След като се сгорещи, добавете пилешките бутчета, които са овкусени със сол и черен пипер, и ги запържете добре по цялата повърхност. Така ще ги запечатате и соковете ще останат вътре, получавайки по-добър вкус. Когато повърхността на месото стане златистокафява, което ще отнеме около една минута на страна, извадете бутчетата и ги оставете настрана.

2 След това намалете котлона и добавете ситно нарязания лук и чесъна. Поръсете малко сол отново, така че лукът да пусне цялата течност и да се приготви по-бързо. След това го оставете за 10 мин, като разбърквате от време на време.

3 За да приготвите пилешкия сос, много добре нарязаните бадеми се слагат в тиган и след като се препекат, жълтъкът се добавя заедно с шафрана. След това трябва да смесите този сос с останалите съставки в тигана с лук. Прибавете лъжица брашно, за да сгъстите сместа и да подобрите крайния резултат.

Когато съставките се смесят добре, добавете бялото вино и оставете да се готви за 1 мин. Остава само да върнете бутчетата обратно в съда и да ги покриете с бульона. Оставете да заври и намалете котлона, варете 30 мин преди сервиране.

Да ви е вкусно!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X