Напишете дума/думи за търсене

За здравето на коя част от тялото е полезен глицинът?

Глицинът е незаменима аминокиселина, използвана от телата ни за синтезиране на протеини. Съдържа се в храни като риба, месо и млечни продукти. Освен това има редица ползи за здравето.

Приемът му в достатъчни количества е свързан с по-голяма ефективност при възстановяването на физически наранявания и по-ниска честота на невродегенеративни патологии.

Глицин и остеоартрит
Отеоартритът е често срещана патология, която засяга почти половината от населението над 65 години. Причинява дегенерация и болки в ставите.

Обикновено е хронично и се лекува с перорални нестероидни противовъзпалителни средства. Въпреки това тези лекарства имат няколко вредни странични ефекти, така че е доста положително да се намали употребата им.

Доказано е, че добавките с глицин помагат при управлението на това заболяване и помагат за намаляване на прогресията му. Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, потвърждава това.

Освен това оптимизирането на други аспекти на хранителния ви режим ще бъде от решаващо значение за успешното контролиране на развитието на болестта. Важен е не само общият прием на протеини и колаген, но и ежедневните нужди от основни минерали.
Разбира се, поддържането на физическа активност има значение. Силовата мускулна работа ще намали симптоматиката на проблема.

Глицин и сън
Важно е да спите достатъчно часове, за да могат възстановителните процеси, протичащи ежедневно в тялото, да се извършват правилно.

Глицинът ще улесни постигането на дълбок сън, тъй като гарантира, че телесната температура е правилна за това. Според изследване, публикувано в Journal of Pharmacological Sciences, приемът на тази аминокиселина е ефикасен за постигане на по-спокоен сън.

Може дори да има синергичен ефект с други добавки като мелатонин и триптофан. И двете подобряват функционирането на циркадните ритми, което позволява оптимален контрол на фазите на сън и бодърстване.

Помнете обаче, че не е препоръчително да се излагате на екрани или на елементи, които излъчват синя светлина точно преди лягане.

В противен случай ендогенният синтез на мелатонин ще бъде намален, което може да затрудни заспиването или да причини прекъсвания в почивката. Ранното лягане също е определящ фактор.


Индуцирано от глицин възстановяване на мускулите
Друга от отличителните характеристики на глицина е свързана с ролята му в стимулирането на синтеза на колаген - най-разпространеният протеин в човешкото тяло.

Този елемент е отговорен за осигуряването на контрактилитет и еластичност на мускулите, като по този начин гарантира, че те могат да изпълняват функциите си оптимално. Когато доставката на тази аминокиселина е достатъчна, тя ще стимулира процесите на възстановяване на мускулите, предизвикани както от усилие, така и от нараняване.

За тази цел също така е от решаващо значение да се осигурят дневните нужди от витамин С - друго хранително вещество, участващо в синтеза на протеини.

Храни с високо съдържание на глицин
• Цвекло
• Морков
Бобови растения
• гъби
• Цели зърна
• Ядки

Препоръчително дневно количество глицин
Препоръчително е да приемате поне 15 г от този елемент на ден. Но тялото е в състояние да произведе около 3 г само от други аминокиселини.
При дефицит може да се прибегне до добавки от този елемент.

Що се отнася до максималната препоръчителна доза, това е около 60 г на ден. Ако това количество бъде превишено, могат да се появят определени промени в централната нервна система, което не е желателно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X