Напишете дума/думи за търсене

Чувате ли как очите ви се движат и кръвта ви циркулира? Може да страдате от този синдром

Съществува медицинска мистерия, която е едновременно необикновена и ужасяваща.
Начинът, по който страдащите от синдром на дехисценция описват своите симптоми, е сякаш живеят в история на Едгар Алън По.

Тези, които страдат от това състояние, съобщават, че чуват звука на очните си ябълки, движещи се в орбитите им. Те също твърдят, че чуват циркулацията на кръвта си, движенията на костите си, докато дъвчат, и биенето на сърцето си.

Това е рядко заболяване на средното ухо, което засяга един или два процента от населението. Произходът се крие в непълното развитие на костите на главата. Като не достига нормалната си дебелина, черепната кухина е по-крехка и по-податлива на ерозия. Това може да генерира редица проблеми. Сред тях е появата на празнина в темпоралната кост, която причинява симптомите на синдрома на дехисценция.

Пациентите могат да водят нормален живот, докато в определен момент, на 40 или 50 години, започнат да чуват необясними вътрешни звуци. Те са толкова странни, че мнозина ги описват така, сякаш всеки път, когато помръднат очите си, чувстват сякаш шкурка се трие в тях.

Тази медицинска реалност е толкова странна, че като начало психичните проблеми често се смятат за причина.
След направена компютърна томография обаче се разкрива истинската реалност. Въпреки че синдромът е наистина рядък, лечението е налично и пациентите могат да възстановят качеството си на живот.

Характеристики, произход и лечение
Синдромът на дехисценция на полукръговия канал е рядко оториноларингологично заболяване с изключително ограничаващи симптоми. От психологическа гледна точка има голямото въздействие, което има на емоционално и социално ниво.

Слушането на органичните звуци на собственото тяло е преживяване, за което никой не е подготвен. В допълнение, отнема много време за пациентите да бъдат диагностицирани и често се бърка с други състояния, дори шизофрения.

Как се проявява?
Синдромът на дехисценция е описан за първи път от д-р Лойд Б. Минорде от университета Джон Хопкинс в Балтимор през 1998 г. До времето, когато терминът най-накрая бил въведен и произходът му разбран, десетки хора се борели сами и в отчаяние с медицински проблем, който никой не разбирал.

Симптоми
• Автофония. Пациентите чуват звуците на собственото си тяло, особено тези в черепната област. Особено поразително е, че те могат да чуят движенията на очните ябълки и циркулацията на кръвта им.
• Световъртежът е постоянен.
• Има звуци, които причиняват дисбаланс и дори дезориентация.
• Хиперакузисът е най-ограничаващата характеристика. Това означава, че всеки шум, както външен, така и вътрешен, генерира блокиране и смущение.
• Появява се шум в ушите. Това е перцептивен феномен, при който в ухото се чуват звукови сигнали или удари без външен произход.
• Мигрената е често срещана.
• Психологическата симптоматика винаги е една и съща: мозъчна мъгла, проблеми с концентрацията, тревожност, умствена умора и др.

Произходът на синдрома на дехисценция
Хората с този синдром имат малка дупка в костта, която покрива част от вътрешното ухо. Произходът е в необичайното развитие на черепните стени: те са по-малко плътни. Това ги прави по-крехки и податливи на счупване, което може да се появи през годините. Понякога ударът в главата води до пролука в темпоралната кост и проблемът възниква.

Следователно, при липса на част от костта (понякога незначителна), която защитава горния полукръгъл канал на вътрешното ухо, се появяват промените, които споменахме по-рано.

Обичайно е това състояние, въпреки че е възникнало в месеците след раждането, да не се проявява, докато човек не навърши 40 години. Най-ранните симптоми са световъртеж и чувствителност към звук. По-късно идва автофонията, звуците вътре в черепа.

Синдромът на дехисценция на горния полукръгъл канал се появява на възраст над 40 години и отнема много време, за да се постави диагноза.

Има ли налично лечение?
Лечението на синдрома на дехисценция се състои във възстановяване на частта от засегнатата кост. Понякога е достатъчно да се запуши дупка, която обикновено се оказва с размерите на карфица в костта, която покрива горния полукръгъл канал на засегнатото ухо. Тези дупки обикновено се запушват с малки парчета кост, взети от пациента.

Запушването на тези канали винаги е успешно и качеството на живот се възстановява напълно. Въпреки това, проблемът с това УНГ заболяване е, че е слабо разбран. Толкова много, че често се бърка с други състояния. Всъщност много хора се нуждаят от психологическа терапия поради симптомите, които са толкова интензивни и обезпокоителни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X