Напишете дума/думи за търсене

4 начина, по които стресът може да повлияе на секса – за добро или за лошо

Понякога стресът може да изцеди либидото ви като пробит надуваем дюшек. Но за някои хора обратното също е вярно - стресът всъщност ги подтиква към секс.

Често втората група индивиди желаят физическа връзка и утвърждаване от партньора си по време на стрес. В моменти на силно напрежение те могат да изпитат повече желание и възбуда.
Друг път стресът стимулира либидото, защото това е любимият ви начин за декомпресия. Сексуалният акт освобождава хормони за добро настроение и се бори с хормоните на стреса, което ви кара да се чувствате по-спокойни и щастливи.
Вместо да се налага да се отпуснете, за да правите секс, вие правите секс, за да се отпуснете.

Но на други хора стресът пречи на желанието.

Той е както психологическо, така и физиологично преживяване. Залива ви както със стресиращи мисли, така и със стресови хормони.
Тези хормони сигнализират "Опасност!" към мозъка ви. Вместо да нараства желанието, тялото и умът се фокусират върху това да ви отведат на безопасно място, независимо дали става дума за краен срок на работа
или за действителна заплаха за живота ви.

Стресови фактори, които могат да повлияят на сексуалния ви живот

1. Работа
Ако всичко, за което мислите, е работа, очакването от вас също да искате секс може да е като очакване на чудо.
Нашата представа за сексуалното желание често е изкривена. И с този изкривен възглед идват нереалистичните очаквания за нас самите, нашите партньори и нашия сексуален живот. Очакваме от себе си да искаме секс спонтанно, изневиделица, без значение какво се случва в живота ни или колко сме стресирани.

Тези очаквания, когато не се управляват добре, могат да ви накарат да повярвате, че нещо не е наред с вас, но това не е така. И когато вярвате, че сте счупени, става все по-трудно да изпитате копнеж за секс.

2. Грижи за децата
След като знаете колко важен е вашият мозък за сексуалното желание, вероятно е лесно да разберете как ежедневното отглеждане на деца може да повлияе негативно на копнежа ви за бърза креватна лудост.
Ако мозъкът ви трябва да се съсредоточи върху секса, за да иска ласки, подсушаването на сополивите носове или помагането на децата ви с домашните не е точно добра любовна игра.

Добавете към това стреса от ревливи бебета или ядосани тийнейджъри, бързо става ясно как състоянието на ума ви може да доведе до ниско сексуално желание.

3. Романтични отношения
Наред с ежедневните стресови фактори, свързани с работата и децата, състоянието на вашата връзка или брак също е ключов фактор за това дали искате да правите секс или не.

Ако искате да останете близки с партньора си и да увеличите интимността, трябва да разберете наистина какво означава това. Не е реалистично да очаквате от себе си да бъдете също толкова възбудени от партньора си след 11 години връзка.
Това не означава, че дългосрочните отношения не могат да бъдат сексуално и романтично удовлетворяващи (защото могат).


4. Самият секс
Освен всички ежедневни стресови фактори, сексуалният стрес също може да повлияе отрицателно на вашето желание.
Усещането, че трябва да правите секс поне веднъж седмично, че трябва да се представяте като за шестица в кревата, получавайки експлозивни оргазми, или че трябва да се възбудите толкова бързо, колкото прави партньорът ви – това са все примери за стресиращи мисли, които могат затруднят либидото ви. Трудно е някога да почувствате, че искате да правите секс с партньора си.

Как поддържате връзката си силна, когато имате ниско либидо?
Понякога връзката може да се сведе до сутрешна рутина за секс и емоционална връзка.
Казано просто, това означава да измислите ритуал, който ще вдъхне интимност на вашата връзка или брак, дори когато нямате време или сте стресирани.

Друг начин да се научите как да поддържате връзката си жива и силна е да направите инвентаризация на интимността.
Това изисква да разгледате внимателно отношенията си от всеки ъгъл и да прецените какви са силните ви страни в интимността и къде има място за подобрение.

Независимо дали стресът задейства желанието ви или го блокира, ясно е, че той е мощна сила, която не може да контролирате. По-скоро се научете да разпознавате ролята, която играе стресът във вашия сексуален живот, и планирайте според ситуацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X