Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходящи анимационни филми за децата си

Децата обичат анимационни филми и онези забавни герои, които ги придружават от екрана. Ако се замислите за собственото си детство, някои от най-добрите ви спомени вероятно са свързани с този тип детски програми. Въпреки това има много налични опции и не всички от тях са еднакво подходящи и полезни.
Въпреки че понякога са демонизирани, истината е, че сериалите за деца не са негативни сами по себе си. Те не само забавляват малчуганите, но и предават ценности, показват им как да се държат в обществото и допринасят за множество процеси на обучение.

Може би вашите малки са научили цветовете си благодарение на детска програма или придобиват речник на нов език благодарение на тези анимационни филми.

Вземете предвид възрастта, когато избирате подходящи филмчета
Това е един от основните параметри, които трябва да се вземат предвид. Бебето и детето в училищна възраст не трябва да гледат едни и същи програми, тъй като съзряването на мозъка и нуждите им са различни. В тази връзка предпоставката, прокламирана и подкрепена от голям брой експерти и педиатрични асоциации, е следната: деца под две години не трябва да се излагат на екрани.

Проучванията са доказали колко вредни са тези аудиовизуални стимули за малките. Имайте предвид, че мозъкът на бебетата все още е много недоразвит и че тези първи години от живота са критичен етап, в който те претърпяват промени в обема, структурата и връзките на мозъка. И екраните могат да попречат на този процес.

Стимулацията, от която се нуждае едно двегодишно дете, е основно контакт с фигури на привързаност и взаимодействие с околната среда в естествена, невиртуална среда. Гледането на анимационни филми може да причини постоянно състояние на бдителност, раздразнителност, проблеми с вниманието и импулсивността, както и трудности в развитието на емпатия и социализация.

Излагането на екрани трябва да се контролира и не трябва да надвишава един час на ден при деца под петгодишна възраст. При по-големи деца идеалът е да не надвишава два часа.

Анализирайте вида на стимулацията
Когато избираме подходящи анимационни филми, обикновено се съсредоточаваме върху героите и сюжета, но не вземаме предвид аспект от голямо значение: вида на стимулацията, предлагана на децата. Има определени детски програми, които имат по-бавен ритъм в разказа и в представянето на изображения, но други са склонни да свръхстимулират.

Затова те представят кратки кадри, бързи сцени и интензивни светлини и звуци. По този начин те приковават вниманието на децата. Всъщност те са донякъде хипнотизиращи и пристрастяващи за тях. Разбира се, те остават залепени за екрана, без да се разсейват и без да изискват вниманието на родителите си, но свръхстимулацията, която получават, не е положителна, така че е за предпочитане да избягвате тези забързани анимационни филми.

Доколкото е възможно, избирайте по-бавни и спокойни детски сериали с дълги сцени и без много резки фонови звуци. По този начин се избягва засягането на когнитивните функции, сензорната обработка и емоционалните процеси на детето.

Спазвайте стойностите и моделите, които се предлагат
Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е типът ценности, предавани от програмите, както и нагласите и поведението, моделирани от героите. Децата чрез заместващо обучение интернализират поведението и нагласите от любимите си анимационни филми. Следователно, те са склонни да ги имитират и да асимилират думите, които използват, и реакциите, които имат.

Затова е важно да се уверите, че тези примери са положителни.

Някои детски сериали насърчават много положителни учения за малките. Има обаче и други програми, чиито герои имат малък емоционален контрол, самотни са или не говорят правилно. Всички тези аспекти трябва да бъдат взети под внимание, тъй като това е информация, която отива директно в развиващия се ум на децата.

Има детски сериали, които насърчават приятелството, солидарността, ценността на семейството, съпричастността и отговорността. С други обаче ще трябва да сте по-внимателни.


Избор на подходящи анимационни филми и наблюдение какво гледат вашите деца
В крайна сметка зависи от всяко семейство да избере детските програми, които най-добре отговарят на образованието, което искат да предадат на децата си. Но аспекти като препоръка за възраст, тип стимулация и стойности са основните параметри, които трябва да се вземат предвид. Въпреки това е силно препоръчително да гледате сериалите и анимационните филми заедно с децата си, вместо да ги оставяте сами пред екрана.

Гледането заедно ще ви позволи да разберете от първа ръка какво гледат, да генерирате разговори с тях и да правите всякакви пояснения, които считаме за уместни.

Имайки предвид всичко това, няма нужда да се страхувате, когато децата ви прекарват известно време в свободното си време, наслаждавайки се на любимите си програми. Ако се направи правилният избор, те могат да бъдат много образователни и чудесно допълнение към възпитанието на вашето дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X