Напишете дума/думи за търсене

Истерията - търсене на внимание или вик за помощ?

Нещастието, чувството на неудовлетвореност и разочарованието са само някои от най-честите причини за истерията, която може да бъде изразена по различни начини. Пристъпът на истерия извежда тези емоции на недоволство до по-екстремно ниво, проявявайки се като загуба на емоционален или физически контрол.

Истеричните епизоди могат да бъдат толкова шокиращи, че в миналото хората често са вярвали, че са признак на демонично обладаване. Много хора, преживели такива ситуации, са били подложени на екзорсизъм. Някои дори били изгаряни на клада.
През цялата история експертите по психология са вярвали, че истерията е уникално женски проблем. Дълго време преобладаващата теория била, че това е резултат от сексуална неудовлетвореност при жените. Всъщност самата дума истерия идва от гръцката дума hysterika, което означава матка.

Платон казва: „При жените, това, което се нарича матрица или утроба, ако бъде оставено дълго време безплодно след определеното време, е огорчено и наскърбено“. Той вярвал, че решението за такава жена е „да си намери съпруг“ възможно най-бързо. Днес знаем, че симптомите, обикновено свързани с истерия или истерични епизоди, се срещат и при мъжете, които нямат матка.

Истерия и нещастие
Всъщност самата област на психоанализата е създадена от открития, наблюдавани при пациенти с "истерия". Благодарение на работата на Шарко и Фройд, както и на съвременни експерти, много неща са се променили от ранните дни на психоанализата. Случаите на така наречената истерична слепота и парализа вече са почти нечувани.

Истерията вече не се смята за проблем, от който страдат сексуално неудовлетворените жени. Ясно е, че това явление е тясно свързано с дълбок психологически стрес или нещастие. Хората със симптоми на конверсионно разстройство или истерия може да се оплакват често и винаги да изглеждат видимо нещастни. Те също имат склонност да сравняват своята реалност с някакъв възприеман идеал. Излишно е да казвам, че реалността винаги не отговаря на тяхното въображение.

Фройд вярва, че истерията маскира скрита болка, която след това се проявява като соматични (физически) симптоми. С други думи, човекът е преживял някаква минала травма, която е имала дълбоко въздействие върху неговата психика. Неспособен да се изправи лице в лице с тези болезнени спомени, той се принуждава да забрави случилото се. След това тази потисната травма ще се върне чрез някакво телесно проявление, като фригидност или парализа.

Жак Лакан има различна гледна точка. Според него истериците се опитват да разберат какво ги прави жени и да открият истинската същност на женствеността. За да направят това, те първо се опитват да се идентифицират с мъж, като имитират поведението му. В резултат на това Лакан вярва, че симптомите на истерията не се развиват в самото тяло. Вместо това истериците са се заразили от околните.


Истерични епизоди
Освен това Лакан потвърждава, че начинът, по който симптомите на истерията преминават от един човек на друг, всъщност е форма на идентификация. Човекът се идентифицира с чуждото желание, докато то не стане колективно такова.

Истерията и "Другият"
Лакан вярва, че тези симптоми са призив към „Другия“. „Другият“ е всеки или нещо, което истериците смятат, че заема някаква властова позиция в живота им. Другият може да бъде баща, лекар, партньор или милионер.

В някои случаи епизодът на истерия може да бъде толкова тежък, че дори да се сбърка с психоза. Дори днес все още има редица регистрирани случаи на масова истерия. Някои случаи на това явление се случват на концерти на популярни изпълнители например. Случаи на очевидно масово "обладаване" също продължават да се случват в различни части на света.

Какво да правим по време на истерични епизоди
Най-доброто нещо, което може да направите, когато се окажете в присъствието на някого, който преживява истеричен епизод, е да запазите спокойствие. По този начин неговите симптоми няма да се „разпространят“ върху другите и може да избегнете случай на масова истерия. Излишно е да казвам, че никога не трябва да удряте шамари или да малтретирате човека по някакъв начин. Ако епизодът продължава по-дълго от нормалното, засегнатото лице вероятно се нуждае от професионална медицинска помощ, за да постави състоянието си под контрол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X