Напишете дума/думи за търсене

Кражба на самоличност в социалните мрежи - как да я предотвратим?

Случвало ли ви се е да ви откраднат самоличността в Instagram, Facebook или Twitter? Ако е така, най-вероятно някой зловредник е публикувал снимки и публикации от ваше име? Това е преживяване, изпитано от милиони хора, което е едновременно болезнено и травматично.

Още по-гадно е, ако чрез тези виртуални платформи управлявате бизнеса си. В някои случаи хакерите искат пари, за да ви „върнат” правото на ползване на собствения ви профил.

Освен икономическото изнудване, което може да стои зад него, или влошаването на публичния имидж на жертвата, възникват и психически щети от кражбата на самоличност в социалните мрежи.

От една страна, разбираемо е, че жертвата изпитва гняв и чувство на неудовлетвореност, че е потърпевша от такъв грабеж.
От друга страна, жертвата може също да изпита смесване на емоции, когато осъзнае как друг човек е поел контрола над нещо, което й принадлежи. Това е така, защото социалните медии са лицето на нашите публични личности, следователно са свързани с нашите личности и идентичности.

Нашите данни в социалните медии са петролът на XXI век. Купуват се, продават се и се узурпират. Онлайн паралелната вселена жадува да знае всичко за нашето поведение. Всички приложения за мобилни телефони, които използваме, ни шпионират и съхраняват информация за това какво правим и какво харесваме. Ние сме напълно наясно с това и дори даваме нашето съгласие.

Но отвъд големите технологични компании има киберпрестъпници. Те не само ни шпионират, но могат да се представят за нас, като създават идентични акаунти или крадат нашите акаунти, хаквайки ни. Едва ли ще се изненадате да чуете, че този маркетинг може да бъде изключително доходоносен и че там има истински престъпни групи, ориентирани към хакерството. Но защо го правят?

• За икономически цели. Хакерите могат да ни изнудват, когато искаме да възстановим нашите акаунти. Правят го чрез иск за пари или започват бизнес, като се представят за нас.
• За да откраднат лична информация от нас.
• За разпространение на зловреден софтуер.
• С цел публикуване от наше име и насочване на трафик към техните собствени акаунти.
• Да навредят на нашата репутация: да подкопаят и унищожат публичния образ на своите жертви.


Всяка година Identity Theft Resource Center публикува доклад за кражбата на самоличност в световен мащаб. Докладът от 2022 г. разкрива, че акаунтите на четирима от десет потребители на социални медии са били откраднати. 85 процента от тях са били в платформата Instagram.

Кражбата на самоличност във виртуалните платформи е особено обезпокоителна, защото разработчиците не улесняват връщането на откраднатия акаунт на потребителя. Действително процесът е бавен и трудоемък.

Ето някои от преживяванията, които може да претърпите, ако сте жертва на този вид престъпление:

Неразбиране и разочарование
Кражбата на самоличност в социалните медии не засяга само инфлуенсърите или тези с много последователи. Напротив, всеки, независимо от социалния си статус, е мишена за киберпрестъпниците. Ако ви се случи, първото нещо, което ще изпитате, са чувства на неразбиране, гняв и разочарование.

Чувството, че са откраднали част от теб
Кражбата на самоличност не е сравнима с това да ви откраднат предмет. Далеч по-сериозно е. На практика това е загуба на част от вашата идентичност.

Социалните медии, освен че са инструмент за работа, са вашият глас и публичен имидж. Следователно, може да разглеждате кражбата на самоличност като форма на физическа агресия. Ако е така, може да почувствате емоционална болка и дори психосоматичен дискомфорт.

Невъзможност за връщане към нормалното
Загубата на самоличността ви във Facebook, Twitter или Instagram може да означава, че не може да възстановите нормалността на живота си. Може би сте използвали тези платформи като работен инструмент. Или сте прекарали часове там в търсене на подкрепа, взаимодействие и публикуване на информация. Какъвто и да е вашият случай, рутините ви са нарушени. Освен това може да почувствате, че „нещо липсва“ и сте неразбрани от вашата среда.

Безпокойство и промени в навиците ви
Гняв, възмущение, чувство за несправедливост и демонът на безпокойството. Поради случилото се умът ви няма да спре да се върти. Това постоянно безпокойство може да се превърне в безсъние или хранителни разстройства. Вашият характер може дори да се промени. Освен това ви липсва търпение и дори мотивация, когато става въпрос за изпълнение на ежедневните ви задачи и задължения.

Какво може да се направи?
Когато става въпрос за предотвратяване на кражба на самоличност в социалните медии, трябва да започнете да мислите за тези канали като за ваш дом. Трябва да намерите механизми за защита, така че никой да не може да наруши личното ви пространство и това, което ви принадлежи и ви определя.

• Прегледайте настройките за сигурност и поверителност на вашите акаунти.
• Използвайте многофакторно удостоверяване (MFA).
• Създавайте силни пароли.
• Бъдете в крак с новостите и се запознайте с техниките за фишинг, използвани при кражба на самоличност.
• Избягвайте да давате личната си информация в социалните медии.
• Не приемайте покани за приятелство от хора, които не познавате.
• Избягвайте да кликвате върху връзки от непознати хора.
• Не отговаряйте на съобщения от хора, които не познавате, които искат лична информация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X