Напишете дума/думи за търсене

7 вида емоционален багаж: кой носите на гърба си?

Чувствате ли се неудовлетворени по някакъв начин? Чувствате ли, че където и да отидете, носите определени тежести, които ви пречат да бъдете щастливи? Неразрешените емоционални тегоби могат да ви подействат като огромно препятствие.
Повечето от тези емоционални затруднения произхождат от детството.

Почти винаги нефункциониращите семейства и тяхната изтощителна динамика са епицентровете, които ни изкривяват емоционално. Като деца ние метафорично носим купчина от „психологически камъни“, които добавят непоносима тежест към способността ни да се чувстваме добре със себе си. Следователно е полезно да се научите да разграничавате различните видове емоционален багаж.

1. Багажът на срама
Зад тази емоция се крият наистина вредни преживявания, възприятия и мисли. Срамът е самоусещането, че си дефектен и че не си достоен или достатъчно добър за каквото и да е.
Преживяването на поредица от нежелани събития оставя след себе си отпечатък на срам. Това е тежест, която ограничава, задушава и ограничава всичко.

2. Загуби, които не са преодолени
Някои болки стават хронични и се трансформират в празнини, които не ви позволяват да живеете живота си. Загубата на любим човек е един от най-често срещаните и болезнени видове емоционален багаж.

Например смъртта на родител в детството, на партньор в зряла възраст или преживяването на загубата на дете създава дълбока болка, която не винаги се разрешава.

3. Страхове - мълчаливи чудовища
Някои адаптивни страхове стават вечно присъстващи гиганти. Те ви пречат да продължите напред по какъвто и да е начин, да обичате, да работите за мечтите си, да общувате с другите и да развивате потенциала си. Страховете идват в много форми, но повечето от тях са напълно ирационални и непрактични.

4. Негодуванието на разбито сърце
Един от най-често срещаните видове емоционален багаж е негодуванието. Всички сме преживели разочарование в някакъв момент от живота си. Някои от нас обаче не лекуват тези рани и ги правят по-големи, подхранвайки ги с негативни мисли, разочарование и дори омраза.

Идеята за това какво е можело да бъде често е болезнена, а предателствата понякога се превръщат в травми. Особено ако раните идват от тези, които обичаш. Да живееш с обида и без да може да простиш или просто да приемеш и пуснеш излишното, е наистина често срещан тип страдание.

5. Хроничен стрес, който се натрупва с времето
Понякога изискванията, които идват отвън, надхвърлят вашите ресурси. Може да се окаже, че това води до състояние на постоянен стрес, което дори не осъзнавате. Всъщност голяма част от емоционалния ви багаж идва от онези реалности, които не разрешавате, и които сте склонни да оставите на автоматичен пилот.

Ето защо е от съществено значение да осъзнаете този тих стрес, който постоянно налага вето на вашето благополучие.

6. Негативен вътрешен диалог
Един вид емоционален багаж, който също сте склонни да не забелязвате, включва начина, по който говорите със себе си. Отрицателният самодиалог е онзи досаден и вреден наемател в ума ви, който обича да ви унижава, да убива самочувствието ви и да замъглява мечтите ви. Освен това начинът, по който говорите със себе си, е свързан с това как другите ви говорят. Това е нещо, което трябва да знаете, за да го коригирате.

7. Чувство за вина
Вината е като злонамерен гоблин, седнал на рамото ви, който ви напомня всеки ден за онова лошо нещо, което сте направили в миналото. Не минава ден, в който да не усетиш онази тежест и болезнена окова, която предизвиква щетите, които си причинил на някого. Ако не се изправите и не разрешите тази ситуация, тя може да остане завинаги в съзнанието ви.


Научете се да пускате излишното и вредното
Какво може да направите с емоционалния си багаж, пълен с неразрешена мъка, недоволство, страхове и онези камъни от вина или страх? Е, точно както един ден сте опаковали всичко във въображаема торба, която влачите на гърба си, сега е време да я разопаковате и да премахнете това, което е било там твърде дълго.

Трябва да извадите това, което е вътре, да го приемете и да разберете, че вече не е необходимо да го носите със себе си. Не се колебайте да поискате професионална помощ, ако имате нужда от нея.

Вашият емоционален багаж се състои от рани, проблеми и пропуски, за които трябва да се погрижите възможно най-скоро.
Ако успеете да направите това, ще промените живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X