Напишете дума/думи за търсене

Правилото за две минути, с което ще спрем да отлагаме

Били ли сте пленник на капана на отлагането за известно време? Таблицата ви със задачи пълна ли е до преливане? Чувствате ли се зле в кожата си, защото прекомерно отлагате определени свои задължения? Това е често срещано усещане при доста индивиди.

Отлагането на дадена дейност обаче невинаги се дължи на мързел, а е причинено от желанието да се избегнат всякакви негативни емоции, свързани със задачата. Наясно сте, че трябва да свършите дадено нещо, но сте парализирани от страха от провал.

Затова отлагате тези задачи хиляди пъти, но това ви оставя с ум, пълен с безпокойство и несигурност.

Ако се идентифицирате с този вид ситуация, има проста стратегия, която ще ви помогне да спрете да отлагате.

Правилото за две минути, за да спрете да отлагате
Една от най-продаваните книги за личностно развитие и производителност се нарича „Атомни навици”. Авторът й Джеймс Клиър е специалист по формирането на навици. Една от честите му мантри е, че големите промени започват от най-простите и елементарни стратегии.

Правилото за две минути за спиране на отлагането е проста стратегия, разработена от Клиър за изграждане на нови умения и рутини.

Той предлага да започнем с „долината на разочарованието“.
Вероятно сте оставили настрана една или повече от мечтите си, защото не сте успели да създадете добри навици, за да постигнете това, което искате. Постижението идва от дисциплината. Въпреки това е трудно да бъдеш методичен и дисциплиниран, когато си обхванат от страха от провал и себеизискване.

Както отбелязва Джеймс Клиър, за да постигнете успех, трябва да обърнете повече внимание на метода и инструментите за достигането, отколкото на самата цел.

1. Определете какъв навик искате да развиете
Може да изглежда очевидно, но ясното определяне на навика, който искате да създадете в ежедневието си, е от жизненоважно значение.

• Ако искате да издържите изпит, трябва да си създадете учебна рутина. Ако очаквате с нетърпение да спечелите тенис турнир, маратон или медал в състезание по плуване, интегрирането на тренировъчните навици в ежедневието ви е най-критичната отправна точка.

2. Създайте навик за преминаване, който трае само две минути
Правилото за две минути за спиране на отлагането се основава на създаването на „навик за вход“. Това означава да посветите само две минути на задачата, която искате да интегрирате в ежедневието си.

Проучване, проведено от университета в Утрехт (Холандия), твърди, че ни е трудно да постигаме дългосрочни цели, защото те противоречат на ежедневните ни желания и импулси (прекомерно ровене в социалните мрежи, гледане на телевизия, срещи с хора и т.н.). Умовете ни веднага се объркват. Следователно, за нас става трудно да се ангажираме с конкретни цели.

Включването на двуминутни навици не отнема време. Това е просто и създава ежедневен ангажимент. Джеймс Клиър го описва в книгата си по следния начин:

• Променете „Четене преди лягане всяка вечер“ на „Четене на една страница“. (Две минути).
• Променете „Всеки ден по 30 минути йога“ на „Извадете постелката си за йога“. (Две минути).
• Променете „Учене за час“ на „Прочетете записките си от час“. (Две минути).

3. Постепенно преминавайте от лесно към трудно
Ключът към правилото за две минути за спиране на отлагането предполага да дадете приоритет на най-малките неща пред най-сложните. Трябва също така да започнете да отделяте малко време на навиците, които искате да нормализирате.

Целта е двойна. От една страна, този навик се стреми да свикне мозъка ви с тези задачи, като по този начин управлява енергията и мотивацията му.

От друга страна, ще се почувствате по-сигурни, като намалите бремето си от безпокойство. Ще придобиете увереност и увереност и няма да бъдете дерайлирани в целта си да постигнете целта си. След като сте установили навика за двуминутен шлюз, постепенно ще увеличите времето, което инвестирате в новия си навик.

Нищо няма да се случи, ако в продължение на един месец всичко, което правите, е да извадите учебниците си и да ги оставите на масата. Нито ако по време на тренировка се ограничите само до обуване на маратонките. Въпреки това, ако ден след ден и седмица след седмица увеличавате времето, което инвестирате в задачата, ще смекчите страховете и съмненията си около дейността и тя ще се превърне в навик в мозъка ви.

За да спрете да отлагате, поемете ангажимент да правите малки ежедневни напредъци, като по този начин намалите чувството си на безпокойство и несигурност.

Спрете да отлагате с малки стъпки
Преди да бягате, трябва да ходите. Преди да напишете бестселър, трябва да включите компютъра. Не забравяйте, че Рим не е построен за един ден. Това е нещо, което трябва да разберете и приемете. Умът ви обаче често ви оказва твърде голям натиск и искате да стигнете върха на планината за един следобед.

Трябва да разберете, че за да спрете да отлагате, трябва да се активирате. Направете малка крачка, колкото и незначителна да е тя. Две минути са достатъчни. Най-важното нещо е да продължите да напредвате малко повече всеки ден, докато ритуализирате навика, той стане автоматичен и увеличите времето, което инвестирате в него.

Помислете за факта, че тази незначителна задача вече определя типа човек, който искате да станете. Това е, което искате да постигнете, това е вашата отправна точка и основата, от която ще вземете инерция. От друга страна, ако продължавате да отлагате и сте притеснени от безпокойство, страх от провал и сянката на прекомерното себеизискване, не се колебайте да потърсите експертна помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X