Напишете дума/думи за търсене

Защо е толкова важен коефициентът на адаптивност?

Да знаеш как да се адаптираш, има голямо еволюционно предимство. Това също е черта на интелигентността.
Здравни кризи, социални промени, икономически възходи и падения, войни и вечната сянка на несигурността. През цялата история на човечеството хората са били изправени пред множество предизвикателства. Не е лесно да се адаптираш към това, което носи бъдещето. Но да знаем как да се приспособим към него, доколкото е възможно, винаги ни е от полза.

„Адаптирай се или умри“, твърди старата поговорка. Това предполага, че неспособността за адаптиране включва голяма степен на капитулация и малко гъвкавост или умствена изобретателност. Никога не е зле да се има предвид, че в трудни моменти адаптацията може да направи разликата между потъване или плуване.

Коефициентът на адаптивност определя компетентност, с която може да оставим настрана знания или стратегии, които вече не са полезни, за да се адаптираме към промяната чрез по-ефективни ресурси. Този термин е измислен от професор Стюарт Паркин - директор на Института за микроструктурна физика Макс Планк в Хале, Германия.

Целта на коефициента на адаптивност е да преформулира света на бизнеса и организациите. Това е така, защото така наречената четвърта индустриална революция (технология) изисква прилагането на нови системи и нови начини на мислене. Ние сме изправени пред множество неизбежни промени и трябва да имаме конкурентно и еволюционно предимство.

Помислете за момент за Чарлз Дарвин и неговите теории. Той твърди, че „не оцелява най-силният вид, нито най-интелигентният, а този, който е най-адаптивният към промяната”.

Характеристики на индивида с висок коефициент на адаптивност
Концепцията за коефициента на адаптивност все още е проект в процес на създаване. Въпреки това от 2010 г. насам той се оказа полезен в много области. Например данните, предложени от
Световния икономически форум през 2017 г., показват, че 65 процента от работните места в момента вече няма да съществуват, когато децата, които сега с в основното училище, пораснат достатъчно, за да влязат на пазара на труда.

Освен това не само компаниите трябва да бъдат по-адаптивни. Всеки от нас трябва да развие максимално способността си за адаптивност. Нека проучим характеристиките на индивидите с висок коефициент на адаптивност.
• Те не се страхуват от нови ситуации.
• Погледът им е твърдо насочен към бъдещето.
• Смятат се за учещи в живота.
• Те са емпатични и притежават добри социални умения.
• Интересуват се от изучаване на концепции и стратегии.
• Демонстрират добри умения за решаване на проблеми.
• Тяхната цел е да видят и разберат реалността от всички гледни точки.
• Те имат гъвкав умствен подход и притежават добро странично мислене.
• Те са изключително наясно с околната среда и осъзнават социалните проблеми.
• Креативни са и се справят добре със стреса.
• Имат отворени умове. Освен това са любопитни и са наясно, че всички сме склонни да засилваме определени когнитивни пристрастия, които трябва да деактивираме.

Полезността на коефициента на адаптивност
През 2016 г. Университетът на Южна Каролина предложи метод за измерване на индивидуалните различия в адаптацията. Авторите обясняват, че хората с високи нива на адаптивност притежават по-добри психологически ресурси в лицето на промени и предизвикателства.

Не може да предвидим бъдещето, но може да се подготвим за него
Никой няма кристална топка и не може да види какво ще се случи утре. Нито един човек на този свят не беше предвидил, че ще ни се наложи да изживеем пандемията от COVID-19. Въпреки че не беше извън сферата на вероятността, все пак ни хвана всички неподготвени.

Затова развиването на умения за адаптиране към промяната с добри ресурси и без съпротива прави живота ни по-лесен. В края на краищата всички ние вървим по собственото си въже и трябва да поддържаме баланса си при всяко движение или малка вибрация. Да знаеш как да се адаптираш, означава да може да вървиш напред без страх.

По-добри умения за решаване на проблеми
Адаптирането не означава подчинение, примирение, пренебрежение или пасивност. Това е отговор, който включва целенасочено мотивирано поведение. Освен това се характеризира с добра доза креативност, самочувствие и смелост. Всъщност адаптацията е синоним на изправяне пред предизвикателства. Това включва приемане на реалността без съпротива, насърчаване на ситуации в наша полза и движение напред.

Адаптирането оптимизира нашето развитие.

НАСА има за цел да изпрати хора на Марс през 2030 г. Вече се разработват програми за насърчаване на физиологичната и умствена адаптивност на астронавтите, които ще се изправят пред един от най-предизвикателните проекти в историята. Въпреки това, връщайки се за момент на нашата малка синя планета, ние също ще се изправим пред множество предизвикателства.

Например технологията ще продължи да трансформира живота по много начини. Ще има и нови социални, трудови и психологически предизвикателства. Трябва да сме настроени и подготвени. Нашата адаптивност трябва да включва оптимизъм, надежда и страст. Трябва също така да се доверим на нашите способности да реагираме и да създадем по-добро бъдеще. Това е разковничето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X