Напишете дума/думи за търсене

Треньорът на кучета Деси Желева: Можем да започнем работа с животното на всяка възраст

Деси Желева е родена в Полша и от дете обича животните, затова решава да посвети живота си на тях. Тя е сертифициран Pro Dog Trainer и има над 20 г. опит с тренирането на кучета. Тя е част от Bravopets – нова организация на треньори, които се фокусират изцяло върху позитивния подход на възпитание. Те са убедени, че е възможно с подходящи упражнения и подобрение в комуникацията хората и техните любимци (кучета и котки) да водят спокоен, хармоничен и щастлив живот заедно.

В последните няколко месеца Деси участва в проекта "Мигранти с таланти" на "Мулти култи колектив" и заедно с тях организира различни работилници за кучета. Следващото издание е на 20 май 2023 г. в София и е посветено на разходките. Събитието е с вход свободен, но е необходима предварителна регистрация.

Какво трябва да знаем, преди да решим да си вземем куче?

Звучи очевидно, но на първо място трябва да знаем, че кучето не е играчка. Това е живо същество, което ще зависи от нас през целия си живот. Едно куче изисква огромни модификации в ежедневието ни. Трябва да планираме всеки ден по различен начин, трябва да планираме празниците и ваканциите си по различен начин, трябва да планираме 10-15 години напред. Какво ще се случи, когато се оженим, имаме деца, когато се преместим в друг град или държава, когато се разболеем?... Много хора забравят да мислят за всичко това, вземат си куче и година или две по-късно го изхвърлят, защото житейската им ситуация се е променила... Въпросът има и финансова страна – разходите за храна, ветеринар, обучение, играчки, подстригване, обезпаразитяване, аксесоари.

Друг важен аспект е основното познаване на езика на тялото на кучето и как да общуваме с него. И накрая, всеки, който е видял куче във филм и си мисли, че така ще изглежда животът му, непременно ще бъде разочарован. Това са сцени по сценарий и кучетата, които участват в тях, са интензивно обучавани с години, за да могат да се представят по определен начин.

Защо е толкова важно кучето, и по-скоро стопанинът, да мине през обучение?

Поведенческите проблеми и липсата на обучение са едни от основните причини за изоставянето на кучета. Ако работим с треньор от самото начало, можем да избегнем и отстраним всеки проблем, преди да се превърне в неудобство за нас и нашите съседи. Дали ще живеем красив и хармоничен живот или кошмар, в който дори не можем да разходим кучето без стрес, зависи в голяма степен от това доколкото умеем да общуваме с нашите четириноги приятели и доколко познаваме начина, по който те се учат. Ако собственикът няма базови познания за езика на тялото и поведението на кучето, може да тълкува погрешно сигналите, които животното му изпраща. Нещо повече, това може да доведе до опасни ситуации като битки между кучета, ухапани деца, защото мама не е видяла очевидни предупреждения от куче и т.н.

Задължително ли е обучението в други държави? Знаете ли каква е статистиката за неприятни случаи, свързани с животни, в държави, където това е задължително?

Това всъщност е страхотна идея! Както има задължителен курс и изпит за шофиране, смятам, че трябва да е така и за притежаване на куче. Доколкото знам, такъв закон беше въведен в Испания наскоро, но вероятно е твърде рано да се види промяна в статистиката.

Всички кучета ли подлежат на обучение и на каква възраст?

Всяко куче, от всяка порода, на всяка възраст и с всякакви проблеми може да бъде обучено. Разбира се, най-добре е да започнем от деня, в който доведем кучето у дома, но никога не е късно. Можем да научим старо куче на нови трикове! Всъщност е добре възрастните кучета да научават нови неща и да бъдат стимулирани ментално. Всичко това важи за всяко проблемно поведение – реактивност, лай, проблеми с ходенето до тоалетна… Можем да започнем работа по промяна на поведението на всяка възраст.

Може ли да обясните най-общо каква е психологията на кучето, за да го разбираме по-добре?

Това е огромна тема, но, казано възможно най-просто, кучетата се учат чрез непосредствените последици от действията си. Ако нещо носи добри резултати, те го повтарят. Ако дадено поведение не води до приятни резултати, няма голяма вероятност да се повтори. Тук трябва да спомена, че наказването на куче обикновено е много неефективен начин на обучение, който може да причини повече проблеми, отколкото да разреши. Например, ако кучето открадне сандвич от масата и ние му се скараме, истината е, че то вече е получило награда за поведението си – сандвича, а сега просто прави негативна асоциация с човека, който крещи. Това, от своя страна, може да доведе до редица поведения, свързани със стрес. Има и много митове около поведението на кучетата, които станаха популярни, като например, че кучетата искат да доминират в нашите домакинства или че са злонамерени и търсят отмъщение. Повечето, ако не всички, „проблемни“ поведения произтичат от страх и стрес, а не от злоба.

С какво Вашите методи се отличават от другите?

Искам да отбележа, че нямам „собствени методи“. Никой треньор няма. Ако твърдят, че имат, бягайте надалеч! Методите, които аз и много световно известни треньори използваме, са в крак със съвременната наука и е доказано, че работят върху милиони кучета по целия свят. Разбира се, всеки треньор може и трябва да използва собствената си креативност, за да адаптира упражненията за всяко куче, с което работи в момента, и различните треньори ще имат различни специалности или различни механики, но всичко трябва да се случва в рамките на достиженията на съвременната наука. За съжаление, нещо, което забелязах в България, е, че циркулира много остаряла информация, част от която се разпространява от треньори, които не са актуализирали своите методи през последните 20-30 години. Науката открива толкова много нови неща всяка година, излизат нови научни статии, нова информация за това как работи мозъкът на кучето и т.н., че всеки треньор трябва да положи усилия, за да бъде в крак с новостите и да продължава да се учи.

Методите, които използвам и разпространявам аз, са не само положително обучение, но и концептуално обучение. Има много различни умения, които надхвърлят обикновените „команди“ и трикове, напр. спокойствие, фокус, близост, увереност и т.н. Това са умения, които можем да тренираме и развиваме чрез различни игри и упражнения. Процесът се случва без използване на сила и е забавен за кучето и стопанина. Чрез игри можем да подготвим четириогите си приятели за ситуации от реалния живот. Създаваме сценарии у дома и показваме как да реагира, когато нещо се случи навън. Методът е изключително успешен при всички кучета, но особено при работа със страхливи и реактивни кучета. Ние можем да им помогнем да създадат добри навици, без да ги излагаме на дразнители, преди да са готови. Освен това се опитвам да популяризирам фитнеса за кучета в България. Има невероятни предимства, както за спортните, така и за домашните кучета. Забавно е, здравословно е, предотвратява контузии, укрепва връзката между кучето и собственика, помага за практикуване на спокойствие и концентрация.

Някакви практически насоки за собствениците на кучета, които са се забавили да ги обучат?

Най-добрият съвет, който мога да дам – намерете професионалист, който може да ви напътства. Обикновено няколко срещи са достатъчни, за да насочат собственика към правилния път. Има решения за всеки поведенчески проблем и никой не трябва да живее с него или да се бори сам.

Кои са най-големите заблуди за обучението на кучето?

Един от най-големите митове е, че не можете да обучите възрастно куче. Или обратното, че не трябва да започвате, докато кучето ви не навърши 6 месеца. Друго, което чувам доста често, е, че „това ще се оправи с времето“. Не, няма! И колкото повече чакаме, толкова по-голям ще става проблемът. Най-добре е да действаме, когато се появят първите тревожни признаци или дори преди това. Друг голям мит, който все още се разпространява, е, че кучетата искат да доминират и трябва да им покажем кой е „алфа“. Това е теория, която погрешно е приложена към кучета, след някои изследвания, направени върху вълци, а те са напълно различен вид. Прилагането на такива методи много често води до опасни ситуации, които завършват с ухапване.

А може ли да посъветвате собствениците и неща, свързани със здравето на кучето? Например наистина ли е полезно да се хранят животните с кокали? Да имат играчки вкъщи? Да спят в леглото ни?

Храненето с варени кокали е още един популярен мит. Те нямат хранителна стойност и могат само да навредят. Истината е, че те могат буквално да убият кучето. Ако държим на хранене с кости, те трябва да бъдат сурови и част от балансирана сурова диета (където съставляват до 10% от дневната порция). Не всеки тип кост е подходящ, също така не всяко куче знае как да ги дъвче правилно. Ако вашето куче е лакомо и поглъща всичко бързо, никога не трябва да му предлагате кокали. Ако се храни със суха или консервирана храна, няма абсолютно никаква причина да му давате каквито и да било кости.

Спането в леглото на собственика е въпрос на предпочитания и хигиена. Това е индивидуално решение на всеки стопанин, но това няма да направи кучето непокорно или „доминиращо“. Що се отнася до играчките, много хора просто ги хвърлят на пода и след това са изненадани, че кучето не обича да играе с тях. Забавлението с играчките е в интеракцията със собственика. Трябва да играем заедно и да имитираме лов. Неподвижна играчка на пода е просто загуба на пари. Ако искаме нашите кучета да се занимават сами, по-добрият вариант е лакомство за дълготрайно дъвчене, напр. изсушено свинско ухо.

Как да направим кучето си щастливо?

Това е страхотен въпрос! Най-вече трябва да помним, че то е куче. То не е космато дете. То е различен вид със специфични нужди и инстинкти, които сме длъжни да задоволим като стопани. Неговата нужда от безопасност, правилно хранене, здравеопазване, ловни инстинкти, нужда от връзка със собственика, нужда от работа, която често забравяме... Кучетата са създадени за сътрудничество с хората, така са се развили, затова е важно да им дадем нещо за вършене, дори проста задача като „донеси чехлите“. Ако не го правим – започват да възникват проблеми.

Автор на снимките: Асен Величков

Интервюто е част от медийната кампания „Мигранти с таланти“ на "Мулти култи колектив". Тя цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X