Напишете дума/думи за търсене

Синдром на съквартиранта – вашата връзка страда ли от него?

Къде отиват страстта, интимността и единомислието, когато любовта свърши? Как една двойка, без наистина да знае как се е случило, продължава да живее в една и съща къща, но повече никога не прави секс? Това се питат хората, страдащи от синдрома на съквартиранта.

Той характеризира двойки, които живеят заедно въпреки липсата на сексуално-афективна интимност.
Когато желанието и сексуалността остареят в една двойка, всичко губи значението си във връзката. Въпреки този факт има много хора, които продължават да споделят физически пространства, но не и емоционални кътчета. Има ли изобщо надежда в тези ситуации и какви са другите особености на синдрома на съквартиранта?

1. Съжителството е добро
Основната характеристика на синдрома на съквартиранта е, че засяга безполови двойки, които се разбират. Няма конфликти, които да причиняват голямо недоволство, мъка или дистанция. Партньорите се справят добре със задълженията си и живеят в хармония, което оправдава да не прекратяват връзката веднага.
Освен това те продължават да общуват добре помежду си и дори се радват на общи хобита. Изглежда така, сякаш двойката е натиснала паузата на връзката, защото се надява, че в един момент ще възстанови изгубената или овехтялата страст.

2. Сексът вече не присъства
Това не се приема с удоволствие, а с тъга. Може да се окаже, че липсата на либидо първоначално е възникнала в един от партньорите, докато постепенно човекът до него също е загубил желанието и инициативата.

Университетът на Саутхемптън (Великобритания) проведе проучване сред британското население. Мъжете и жените разкриват, че липсата им на интерес към секса се дължи на фактори като това, че не се чувстват емоционално близки с партньорите си по време на размяната на ласки в леглото.

3. Връзката се поддържа от общи отговорности
Защо двойка без сексуално-афективна интимност продължава отношенията си? Синдромът на съквартиранта се основава на идеята, че една връзка може да продължи, когато има успешно съвместно съществуване и съвместни отговорности. Понякога цената на прекъсването на връзка е по-голяма от факта да продължите с нея, въпреки факта, че няма интимност.

Следователно двойката продължава да съществува, защото е привързана към рутината на работа, поддръжката на дома и ежедневната динамика, която изпълва дните на партньорите, но не и сърцата им.

4. Рутината е задушаваща, но се страхуват от прекратяване на връзката
Проучване, публикувано в списанието Evolutionary Psychology, подчертава, че въздействието на раздялата може да бъде изключително трудно за справяне и за двете страни. Ако партньорите в съквартирантска връзка не си тръгват, това се дължи на страх от самота и защото все още има емоционален компонент.

Рутината е основният враг на пасивните връзки на двойката, която вече не прави секс, но има уважително приятелство, лишено от илюзии, страст и физически език.

5. Има любов, но липсва грижа
Значителна част от връзката със синдрома на съквартиранта е фрагментирана от пренебрежението на партньорите и факта, че те не знаят как да се грижат за любовта. Това са връзки, в които уважението и възхищението все още присъстват, но са пренебрегнати. Партньорите са лишени от внимание, подсилване и утвърждаване.

Поради тази причина остава латентно усещане за изоставеност, което, макар и болезнено, партньорите се опитват да потиснат, като се фокусират върху ежедневието и задълженията си. Те избират да не мислят прекалено много, за да не страдат. Това ги кара да избират да се придържат към общите неща, които все още имат, а не към самата връзка, която се разпада.

6. Те избягват да говорят за случващото се
При синдрома на съквартиранта има очевидна липса на комуникация. Двойката, която вече не прави секс, ще избягва на всяка цена да говори за липсата на сексуално-афективна интимност. Вместо това участниците в нея ще оправдават ситуацията с факта, че това положение е временно и че нещата ще се променят в един момент.

Те обаче избягват да задълбочават дистанцията помежду си, защото им е твърде болезнено да осъзнаят до каква степен са изоставили връзката.

Как да се справим с безполова връзка
Когато сексуално-афективната интимност вече не присъства в една връзка, партньорите са склонни да замитат проблемите под килима. Те не искат да ги виждат и затова ги игнорират. Страхуват се да се изправят пред ситуацията от страх да не загубят партньора си напълно.

Ако в момента сте в такава ситуация, първо трябва да се запитате дали сте доволни от връзката и дали това е нещо, с което искате да продължите в дългосрочен план. Ако отговорът е не, помислете върху следните насоки.

1. Говорете от какво се нуждаете вие и от какво се нуждае партньорът ви?
Проучване, публикувано в Frontiers in Psychology, подчертава, че комуникацията е сърцето на една връзка. Това е движещата сила, която движи едни отношения, и компетентност, която всеки трябва да притежава.

Ето защо, ако изпитвате синдром на съквартиранта, трябва да седнете с партньора си и по емпатичен, чувствителен и настоятелен начин да поговорите за това, от което всеки от вас има нужда. Честността и способността да разговаряте, без да обвинявате, ще бъдат катализаторът за вашата връзка.

2. Работа върху привързаността и емоционалната комуникация
Емоционалният език е артерията, която подхранва една връзка. Ако искате да възстановите сексуално-афективната интимност, трябва да положите усилия да обърнете внимание на взаимната грижа и внимание в ежедневието си. Без емоционална преднамереност и грижа, без ангажимент да се грижите за чувствените аспекти на връзката ви, ще бъде трудно да станете отново работеща двойка.

3. Вървене бавно, без високи очаквания
Когато мислите за възстановяване на връзката си, може да имате наистина големи очаквания и да искате бързи промени. Но ако не правите секс, няма веднага да възстановите страстта. Затова е за предпочитане да започнете с деликатен, бавен и ангажиран процес. Оставянето на любовта да тече и изграждането на ново и истинско желание между вас ще отнеме време.

За да преодолеете синдрома на съквартиранта, трябва да скъсате с рутините си и да възстановите езика на грижа, внимание и обич всеки ден.

4. Променете рутината си
Рутината потиска страстта и я кара да се чувства като служебно задължение. Не благоприятства магията на импровизацията. Изненадайте се взаимно с внезапни срещи и пътувания в последния момент. Работете върху вашите надежди и мечти заедно.

И накрая, ако не напредвате, както сте се надявали, е разумно да потърсите помощта на професионалист. Имайте предвид, че синдромът на съквартиранта е изключително често срещан и не трябва да изпитвате срам да потърсите помощ.

В крайна сметка, ако има любов във връзката ви и двамата сте ангажирани да работите върху това, терапията за двойки може да бъде наистина полезна. Така че не се колебайте да опитате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X